Guvernul si-a angajat raspunderea pe Codul Muncii. Puteti citi in continuare declaratiile premierului.
Premierul Emil Boc a cerut parlamentarilor sa accepte promovarea noului Cod al Muncii prin angajarea raspunderii, sustinand ca modificarile propuse vor reduce cazurile de munca la negru si vor majora veniturile atrase din taxe varsate la buget, ca urmare a incheierii mai multor contracte de munca.
El a aratat ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si necesitatea flexibilitatii pietei muncii, in contextul crizei economice, impun modificarea actualului Cod al Muncii, aflat in vigoare din 2003.
Premierul a sustinut totodata ca afirmatiile sindicatelor, conform carora modificarile Codului Muncii ii vor obliga pe salariati sa lucreze zilnic 16 ore si sa ajunga, astfel, "sclavii" angajatorilor, nu au legatura cu realitatea.
Premierul Boc a prezentat proiectul Codului Muncii:
• Durata maxima legala a saptamanii de lucru - 48 de ore. Actualul Cod al Muncii ne precizeaza faptul ca pe anumite sectoare de activitate se poate prelungi, se poate calcula perioada de referinta a mediei celor 48 de ore pe saptamana.
• In legislatia europeana, partea de repaos este de 35 de ore. Codul Muncii prevede doua zile consecutive - adica 48 de ore. Nu se pune problema incalcarii normelor europene.
• Stabilirea criteriilor de performanta individuala - Inca de la inceputul contractului de munca fiecare angajator si angajat stie doua lucruri: care sunt obiectivele si criteriile de performanta. In cazul in care apar concedierile colective, primul criteriul este cel al performantei la locul de munca. Daca muncesc si-si fac treaba, legea ii apara in orice situatie, ii apara la locul de munca daca isi fac datoria, ii apara si in instanta pe cei care muncesc corect si bine in tara aceasta.
• In privinta sporului de noapte: Vreau sa stiti ca prin modificare propusa, se mareste sporul pe munca de noapte de la 15 la 25% din salariul de baza daca timpul lucrat noaptea este de cel putin 3 ore.
• In privinta muncii la negru: Se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru. In cazul in care se utilizeaza la peste cinci salariati, se aplica sanctiunea penala si pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de subventii, fonduri publice sau europene.
• Concedierile colective: Un amendament acceptat - in cazul concedierilor colective pe baza criteriilor actuale din Codul Muncii, exista interdictia ca timp de noua luni de zile sa nu se poata face angajari. In modificarea propusa de noi, in terment de 45 de zile calendaristice, salariatul concediat are dreptul de a fi angajat cu prioritate pe postul reinfiintat fara concurs sau fara perioada de proba.
• Vreau sa elimin orice suspiciune ca am adus posibilitatea sa se aduca forta de munca straina. Forta de munca autohtona reprezinta substanta angajarilor din Romania, iar permisiile de munca din afara vor fi in numar limitat.
• Am introdus prevederea conform careia refuzul angajatului pentru prelungirea delegarii nu poate constitui motiv pentru desfacerea contractului de munca.
• In domeniul formarii profesionale, s-a introdus prevedera ca, in cazul participarii salariatilor la cursuri de formare profesionala din initiativa angajatorului, costurile sa fie suportate in intregime de angajator.
• Un element nou pe care il introducem se refera la relatia angajat-sindicat. In cazul in care nu exista organizatii sindicale, reprezentantii angajatilor pot negocia contractele colective de munca.
• In privinta unor reglementari pentru inasprirea sanctiunilor, am acceptat propuneri de la partenerii de coalitie. Se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3000 angajarea fara certificat medical, pentru ca regula este foarte clara: o persoana poate fi angajata numai in baza unui certificat medical care sa prevada ca este apta pentru munca. Testele de graviditate la angajare sunt in continuare interzise.
• Este un Cod al Muncii pentru a diminua munca la negru, pentru a aduce mai multe taxe la bugetul de stat, pentru ca mai multi oameni din aceasta tara sa fie protejati la pensie.
• Acesta este motivul pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea pe Codul Muncii.