Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat ieri ca noile declaratii de avere si de interese trebuie sa fie depuse pana la 7 mai, la ora 24.00, urmand sa fie publicate in termen de 30 de zile. Ea a facut aceasta precizare cu ocazia dezbaterii in Comisia juridica a Camerei Deputatilor a Ordonantei de Urgenta nr. 14/2005 privind modificarea formularelor pentru declaratia de avere si pentru declaratia de interese, adoptata fara amendamente de comisia de specialitate. De asemenea, deputatii au eliminat din proiectul de lege de adoptare a ordonantei de urgenta toate amendamentele adoptate de Senat.
Ministrul Justitiei a precizat ca modificarea formularelor pentru declaratiile de avere si de interese este o cerinta a Uniunii Europene si reprezinta o masura binevenita tinand cont de faptul ca “acuzele de coruptie la nivel inalt exista, cel putin mediatic, de ani de zile“. Macovei a mai spus ca formularul declaratiei de avere a fost preluat, in mare parte, din cel folosit de parlamentarii britanici.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a tinut sa precizeze ca 90 la suta dintre departamentele de la Curtile de Apel si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care trebuiau sa verifice declaratiile de avere nu au functionat. Ea a spus ca ministerul pe care il conduce pregateste un proiect de lege prin care sa fie infiintata o institutie abilitata sa verifice toate declaratiile de avere si de interese, la inceputul si la sfarsitul mandatului declarantilor, dar si daca primeste sesizari. “Fara o verificare a acestor declaratii, faptul ca le completam, in sine, este, in mare masura, lipsit de sens“, a spus Macovei.
Coalitia face eforturi ca forma declaratiilor de avere sa fie cea adoptata de Guvern. Astfel, conducerea PNL a decis ca ministrii liberali sa-si depuna declaratiile de avere pana joi, iar parlamentarii PNL pana vineri, 6 mai. Demnitarii liberali vor completa aceste declaratii in forma propusa de Executiv. Si liderul PUR, Dan Voiculescu, a anuntat ca deputatii PUR vor vota Legea declararii averilor in forma adoptata de Guvern.