Cu mic, cu mare alesii nostri au inceput sa-si depuna declaratiile de avere pentru anul trecut. Chiar daca unii au incercat sa se achite de "datorie" din timp, altii au lasat pentru 2008 aceasta chestiune, ca doar mai e timp.

Unii sunt constiinciosi

In timp ce unii politicieni au uitat sau, pur si simplu, au lasat pe mai tarziu completarea declaratiilor de avere, altii au fost mult mai prevazatori si nu au lasat sa se incheie anul 2007 fara a fi la punct din acest punct de vedere. Printre parlamentarii galateni fruntasi la semnarea declaratiilor de avere se numara social-democrata Adriana Ticau, care si-a depus declaratia imediat dupa alegerile europarlamentare, pe 26 noiembrie 2007, cand a si renuntat la functia de senator pentru a merge la Bruxelles.

Un alt social-democrat care si-a depus declaratia de avere a fost deputatul Aurel Nechita, care a semnat-o pe 14 noiembrie 2007. Deputatul Liviu Codarla a semnat ultima declaratie de avere acum doua saptamani. Toate acestea in timp ce deputatul conservator Bogdan Ciuca si deputatul social-democrat Dan Nica si-au depus ultimele declaratii pe 5 iulie 2007, respectiv 6 iunie 2007.

La altii e mai greu...

In cealalta extrema se afla parlamentarii galateni care au lasat completarea declaratiilor de avere pentru mai tarziu. Astfel, senatorul galatean Carol Dina si-a depus ultima declaratie pe 7 februarie 2006, deputatul Emil Strunga a indeplinit ultima data aceasta obligatie pe 12 ianuarie 2007, iar deputatul democrat Iulian Barsan a completat ultima declaratie de avere pe 14 februarie 2007. Pe langa acestia se mai numara deputatul democrat Constantin Petrea, care are ultima declaratie de avere datata 20 decembrie 2006, urmat de deputatul UDMR, Szekely Levente Csaba, care a semnat ultima declaratie pe 28 decembrie 2006, si de senatorul PSD Viorel Stefan, care a intreprins ultima oara aceasta activitate pe 31 decembrie 2006, in timp ce deputatul Petru Lificiu, proaspat membru al PD-L, a semnat ultima declaratie de avere pe 6 ianuarie anul trecut.

Ce spune legea

Articolul 42 din Legea 144/2007 spune ca alesii nostri au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si de interese anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior, si nu la 31 mai, cum era inainte. Legea a intrat in vigoare la 25 noiembrie 2007, iar in termen de 15 zile de la acea data au avut obligatia de a depune declaratii de avere numai persoanele care nu fusesera vizate de legislatia anterioara.

Nedepunerea declaratiei de avere si a declaratiei de interese in termenele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 de lei si declansarea din oficiu a procedurii de control.