"Buna seara!
Dragi compatrioti, astazi a fost o zi mare. A fost o zi mare pentru ca romanii, cetatenii romani cu drept de vot au vorbit puternic, au vorbit raspicat, au vorbit asa cum vorbesc natiunile care au cu adevarat vocatia democratiei. Nu cunoastem deocamdata rezultatele finale si oficiale ale acestui referendum. Stim insa, cu siguranta, cateva lucruri care ma determina si ma indreptatesc sa spun ceea ce am afirmat adineauri.
Intr-o situatie in care acest referendum a fost boicotat de catre Partidul Democrat Liberal si de catre insusi presedintele suspendat, Traian Basescu, pe de-o parte, de catre UDMR si marea parte a cetatenilor de origine maghiara a Romaniei, pe de alta parte, in conditiile unei zile caniculare, la mijlocul verii, intr-o perioada de concedii, cetatenii romani intr-o majoritate indiscutabila pe care o cunoastem toti, o majoritate reala, au raspuns chemarii la referendum, au raspuns intr-un mod extraordinar prin amploarea, intensitatea si prin corectitudinea comportarii lor. Asa cum spuneam rezultatele nu sunt definitiv cunoscute, dar ceea ce am putut vedea cu totii, ceea ce au putut vedea toti cei care sunt preocupati sau indoiti de calitatea democratiei din Romania, a fost un cetatean roman constient de drepturile si de obligatiile sale, un cetatean roman hotarat sa spuna "prezent" la intalnirea cu un mare moment din destinul acestei tari.
Nu avem nici un fel de dubiu atunci cand spunem ca Romania a dovedit definitiv astazi ca este o tara pe deplin democratica, o tara ai carei cetateni inteleg sensul democratiei, o tara ai carei cetateni intr-o categorica majoritate, in realitate, inteleg sa-si exercite drepturile fundamentale si sa participe la ceea ce inseamna decizie democratica. Vreau, de asemenea, multumindu-le tuturor acestor oameni extraordinari care au facut efortul de a se prezenta si de a-si exprima astazi votul la referendum, sa le multumesc si celor la care faceam apel in sfarsitul campaniei electorale si anume tuturor autoritatilor, tuturor oamenilor care astazi, toata ziua, fara intrerupere, au asigurat desfasurarea normala si corecta a acestui referendum.
Au existat - si le vom inventaria, bineinteles - numeroase incidente, toate insa minore, nici unul de natura sa puna sub semnul indoielii desfasurarea acestui proces democratic. Si in sensul acesta, si in aceasta directie si autoritatile, si cetatenii alegatori ai Romaniei s-au dovedit exemplari din punct de vedere democratic.
Dragi compatrioti, indiferent care va fi rezultatul final si oficial al acestui referendum, nu mai avem, daca am avut vreodata, niciun motiv sa ne indoim de noi insine, de tara noastra, de faptul ca suntem un popor si o tara pe deplin europene in sensul democratiei, in sensul capacitatii cetateanului de a-si spune cuvantul atunci cand este nevoie de el.
Vom astepta cu totii in mod democratic, in mod civilizat, rezultatele oficiale de la Biroul Electoral Central, vom astepta si vom respecta cu totii decizia Curtii Constitutionale, vom avea pana la urma un rezultat sau altul la acest referendum. Acestea insa sunt aproape detalii pe langa marele mesaj pe care astazi poporul roman l-a dat, si anume acela ca este un popor care nu mai are ce sa invete in materie de alegeri democratice, in materie de participare democratica, de la nimeni. Si cred ca daca existau indoieli in noi insine sau in partenerii nostri europeni in legatura cu aceste lucruri, ele nu mai au nici un fel de justificare.
Le multumesc inca o data tuturor romanilor care au inteles sa se comporte astazi ca cetateni liberi ai acestei tari. Le multumesc tuturor celor care astazi, prin votul lor, prin prezenta lor, prin implicarea lor au scris o noua pagina, o pagina frumoasa, o pagina mare din istoria Romaniei.
Ne vom reintalni atunci cand rezultatele vor fi oficiale. Vom actiona in baza respectului fata de toate deciziile institutiilor prevazute de Constitutie - BEC, Curtea Constitutionala - dar ceea ce am castigat astazi in ochii nostri si in ochii altora este indiscutabil, si pentru acest lucru va multumesc tuturor, dragi compatrioti!"
Sursa: site-ul Administratiei Prezidentiale