Perioada de dinainte de '89 ii provoaca si acum repulsie senatorului liberal Puiu Hasotti, mai ales acum, ca a vazut cu proprii ochi insemnarile din dosarul sau de urmarit al fostei Securitati. Cu tot dezgustul provocat de turnartoria grosolana, venita chiar din partea unor persoane pe care le considera prietene si pe care le vizita sau il vizitau, senatorul este insa hotarat ca adevaratul nume al lui "Alexandru", cel care a contribuit cu varf si indesat la cele 200 de pagini ale dosarului, sa il faca public numai dupa ce primeste in mod oficial documentele de la CNSAS. Intre timp, senatorul a tinut sa reitereze, intr-un interviu acordat cotidianului "Replica" de Constanta, ca isi doreste un candidat comun al Aliantei PNL-PD pentru Primaria Constanta. Puiu Hasotti a mai precizat ca nu se pune problema ca acel candidat sa fie o persoana din afara PNL sau PD, dar ca o decizie se va lua dupa mai multe sondaje de opinie, iar timp mai este suficient pana la anuntarea respectivei persoane - adica prin primavara. Pe langa acest subiect, senatorul nu a ratat ocazia de a-si exprima punctul de vedere cu privire la nominalizarile facute de Traian Basescu pentru conducerile SRI si SIE - adica social-democratul George Maior si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu.

Reporter: Domnule senator, cum apreciati numele avansate de Traian Basescu pentru SRI si SIE? Sau faptul ca PNL nu a fost consultat in privinta conducerii acestor doua servicii secrete?
Puiu Hasotti: Din pacate, cele doua nominalizari au fost facute in urma unui troc politic dintre Traian Basescu si Mircea Geoana. Ori, serviciile secrete trebuie sa fie tinute deoparte de aranjamentele politice. Dupa parerea mea, atat Traian Basescu, cat si Geoana, s-au compromis in urma acestui troc. Este posibil ca acest aranjament politic sa continue prin formarea unei noi majoritati: PSD-PD, fapt care ar fi undeva firesc daca ne gandim la originea comuna a celor doua partide. Cu siguranta insa ca Geoana va avea probleme in PSD, pentru ca acolo sunt oameni care nu agreeaza ideea ca PSD sa fie pus la reverul lui Traian Basescu.
Rep.: Ce sanse mai are de supravietuire, in aceste conditii, Alianta?
P.H.: Evident ca aceste numiri vor afecta relatiile din Alianta, intrucat intrebarea nu poate fi evitata: prefera Traian Basescu, liderul formal si informal al PD o numire a sefilor serviciilor secrete urmare a consultarilor cu PSD si nu cu PNL? Firesc ar fi fost ca Traian Basescu sa faca aceste nominalizari in urma unor consultari cu toate partidele parlamentare. Pe de alta parte, eu cred inca in potentialul politic al Aliantei. In fond, pana la ora actuala, nu gasesc alta formula politica. Dar, asa cum spuneam si mai devreme, este insa posibil ca urmare a negocierii dintre Traian Basescu si PSD sa apara o noua majoritate parlamentara.
Rep.: Cum mai decurge relatia dumneavoastra cu Radu Berceanu, avand in vedere schimburile de replici pe care le-ati avut cu acesta in utima vreme?
P.H.: Din punctul meu de vedere ar fi bine ca in cadrul Aliantei sa nu dam sfaturi unii altora. Am observat ca unii lideri ai PD mor de grija PNL si de grija lui Valeriu Stoica, a lui Theodor Stolojan si a Monei Musca. As aminti ca cei mai importanti lideri ai PD: Victor Babiuc, Adrian Severin, Petre Roman, Eugen Dijmarescu, Alexandru Sassu, Bogdan Niculescu Duvaz, George Stancov - au pararsit PD in ultimii patru ani sau au fost, pe buna dreptate, exclusi din PD si PD nu a suferit din pricina aceasta. Este mai important ca intr-un organism politic sa existe armonie, in sensul respectarii deciziilor partidului, decat anarhie in sensul asa-zisei libertati de exprimare. Cand un partid ia o decizie, aceasta trebuie sa fie urmata de toti, iar dezbaterea politica trebuie sa se desfasoare in interiorul partidului si nu in mass-media.
Rep.: Dar nu credeti ca asemenea atitudine ar putea fi interpretata drept "ciocul mic"?
P.H.: Nu. Stoica, Stolojan, Musca, Turcan si Boureanu, timp de un an si jumatate nu au gasit de cuviinta decat sa conteste absolut toate hotararile PNL, inclusiv cele luate de Congres. De vreme ce ei s-au aflat in permanenta, prin opiniile lor, in afara partidului, aceasta stare de fapt trebuia sa fie concretizata conform statutului, care trebuie respectat de toti membrii. Libertatea de opinie in PNL este maxima, dar nu pot fi tolerate la nesfarsit atitudinile anti-PNL. Este de remarcat faptul ca cei mentionati mai sus au atacat partidul din interior mai mult decat opozitia la un loc.