Blogul lui Octavian Stireanu : Supapa numita CCR

Astazi, Curtea Constitutionala ar urma sa se pronunte asupra legii prin care alegerile locale si parlamentare s-ar putea desfasura simultan. A fost a doua amanare a CCR in luarea unei decizii. Motivul este hilar: judecatorii au cerut guvernului date suplimentare privind impactul financiar pe care l-ar avea comasarea alegerilor, unul dintre argumentele Puterii fiind economiile care s-ar face la buget prin comasare.
Deci, Curtea Constitutionala nu mai judeca dupa criterii de constitutionalitate, ci de fiscalitate! Este inca una dintre malformatiile grave aduse normelor democratice de actualul regim politic.
Avem un presedinte de tara care a pierdut alegerile pe teritoriul ei.
Avem un prim-ministru desemnat sfidator pentru aceasta functie, dupa ce tocmai fusese demis prin motiune de cenzura.
Avem un partid care participa la guvernare fara sa fi participat la alegeri.
Si avem, iata, o Curte Constitutionala care judeca dupa criteriile Curtii de Conturi!
Cei "9 magnifici" de la CCR pretind ca nu puteau evalua daca legea este constitutionala sau nu decat dupa ce vedeau niste socoteli de buget! Ce-o fi avand cuvertura cu prefectura, numai ei stiu.
Explicatia acestei atitudini este nemijlocit legata de comenzile lui Traian Basescu, cel putin sub doua aspecte. Mai intai, Basescu a dat un fel de directiva magistratilor de la Inalta Curte, de a nu mai da sentinte favorabile salariatilor ori pensionarilor aflati in procese cu statul. Nu conteaza daca bietii oameni au dreptate conform legii. Judecatorii nu le pot recunoaste niciun drept banesc decat daca vor mentiona in sentinta si de unde anume ar urma sa fie platiti banii respectivi. Daca Ion Iliescu ar fi comis un astfel de abuz, dand asemenea ordine catre judecatori, societatea civila - aceeasi care, astazi, este stipendiata din greu, cu tot felul de sinecuri, de regimul Basescu - ar fi explodat. Basescu insusi si-ar fi dat, probabil, foc pe coverta, in semn de protest pentru incalcarea separatiei puterilor in stat.
Abuzul comis la adresa independentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie a generat si un efect de contaminare catre cealalta curte, Curtea Constitutionala. Dand dovada de un servilism abject, judecatorii-ghiocel de aici au preluat, cu mult zel, in ograda proprie, ordinul dat pentru Inalta Curte, trecand si ei la judecarea spetelor tot pe baza de corelatii bugetare. Halucinant! Si se mai vaita cei de la Putere ca deteriorarea democratiei din Romania n-ar trebui discutata in Parlamentul European!
A doua cauza pentru amanarea pronuntarii este una eminamente politica. Basescu nu le-a dat verde, asteptand evolutia evenimentelor. La termenul precedent, protestele erau doar la inceput. Decizia CCR trebuia mentinuta in rezerva, ca posibila supapa in caz de crestere a presiunilor sociale. Care s-ar putea activa acum. O decizie a CCR privind comasarea alegerilor, daca ar fi declarata neconstitutionala, ar avea mai multe efecte dintr-odata: ar schimba brusc agenda publica; ar sufla aer in trompetele propagandistilor puterii, care ar putea arata astfel cat de respectuosi sunt ei fata de decizia Curtii, care "a reparat o greseala regretabila", facuta "din lipsa de informatii", ca la legea sanatatii; ar taia o revendicare majora de pe lista Opozitiei; ar crea speranta diminuarii, pana la stingere, a protestelor din Piata; i-ar da prilejul lui Basescu sa se ridice "de sub tren" pentru a mai da o smetie guvernului, anuntand victorios ca democratia a invins in privinta stabilirii datei alegerilor etc.
In cazul in care, insa, decizia CCR va fi favorabila comasarii alegerilor, escaladarea tensiunilor sociale si politice va fi inevitabila, pana la cote imprevizibile.