Europarlamentarul PNL Norica Nicolai este dezamagita de cei responsabili cu redactarea Raportului MCV, considerand textul ca fiind incorect, drept pentru care i-a scris sefului CE, domnului Jose Manuel Barroso, cerandu-i sa arate care sunt sursele de informare ale Comisiei, dar si pentru a reclama ca Romania este tratata ca o colonie de catre o seama de functionari prost informati, potrivit unui comunicat de presa.
Norica Nicolai aminteste ca "in practica curenta, se stie ca parcursul unui document in cadrul Comisiei Europene dureaza cel putin o luna, perioada necesara tocmai pentru a se evidentia toate aspectele intr-o anumita problema si pentru a se evita erorile provocate de decizii luate pripit. In mod normal, oficialii europeni asculta toate punctele de vedere, analizeaza fiecare formulare, iar textul final are in vedere pastrarea obiectivitatii si a echidistantei".
Potrivit liberalei, "documentul publicat recent de Comisia Europeana, care ar trebui sa evidentieze progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, deci care ar trebui sa aiba ca subiect unic starea justitiei, cuprinde mai multe referiri la ultimele evenimente politice foarte recente din Romania", in special la "presiunea exercitata de membri ai Guvernului asupra Curtii Constitutionale".
In consecinta, Norica Nicolai vrea sa afle care sunt "sursele de informare ale Comisiei Europene pentru redactarea acestui Raport. In documentul CE, se face o confuzie de neacceptat, considerandu-se Curtea Constitutionala parte a sistemului judiciar romanesc. Are cunostinta Comisia Europeana despre diferenta intre Curtea Constitutionala a Romaniei (membrii ei nu sunt magistrati, sunt numiti de politic, unii dintre ei au fost membri activi ai unor partide politice) si Curtile Constitutionale ale altor tari UE (CC este parte a puterii judecatoresti, competentele sunt diferite, membrii lor sunt magistrati de cariera)? Ca urmare a acestui aspect, se poate spune ca CE a facut recomandari cu referire la o institutie eminamente politica din Romania, in conditiile in care articolului 4 din Tratatul UE prevede ca "Uniunea respecta egalitatea statelor membre in raport cu tratatele, precum si identitatea lor nationala, inerenta structurilor lor fundamentale politice si constitutionale", se arata in scrisoarea europarlamentarului PNL.
"Am mai observat in documentul Comisiei de asemenea, aproape la fiecare pagina, o instigare la condamnarea de politicieni, in conditiile in care CE vorbeste despre nevoia de a lasa justitia romana sa lucreze independent. Nu am vazut, din pacate, nici o referire la corectitudinea probelor, la nevoia de probatorii credibile si coerente, pentru ca in primul rand raportul ar trebui sa fie despre starea justitiei. Am mai notat ca se apreciaza condamnarea unui anumit numar de politicieni, fara a se preciza faptul ca cea mai mare parte a acestora faceau parte din partidele aflate in opozitie la momentul respectiv", explica Norica Nicolai.
Exprimandu-si pe aceasta cale "profunda dezamagire pentru cei care si-au asumat un text atat de incorect fata de o tara membra UE, tratata ca o colonie de catre o seama de functionari prost informati", Norica Nicolai se intreaba "cat a fost vorba de dezinformare si in ce masura a fost vorba de rea-credinta sau partizanat in favoarea unui grup politic".
"Este si motivul pentru care, intr-un context in care vorbim cu totii de plagiate si nevoia de citare a surselor, am cerut ca institutia cea mai importanta a UE sa precizeze sursele pe care le-a avut in elaborarea cu atata rapiditate a unor concluzii referitoare la evenimente extrem de recente pentru tara noastra", conchide, in final, vicepresedintele PNL.