Curtea Constitutionala a luat la cunostinta faptul ca in Romania nu mai sunt 18 milioane de cetateni cu drept de vot. In decizia nr.682 din 27 iunie 2012, privind modificarea sistemului de alegere al senatorilor si deputatilor, CCR a luat in considerare acest aspect. CCR isi motiveaza decizia de prin urmatorul argument: "numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste prin legea electorala, in raport cu populatia tarii, care, conform ultimului recensamant, a scazut in numar considerabil".
Aceasta decizie a fost motivata de CCR in iunie 2012, cand nu existau datele de la recensamant. Daca CCR are cunostinta de datele recensamantului ar putea lua in considerare acelasi argument si la stabilirea cvorumului de 50 plus 1% pentru demiterea presedintelui.
Conform datelor INS numarul real al votantilor din Romania este de 16.527.971. Daca se ia in calcul aceasta cifra, cvorumul de 50 plus 1% este indeplinit si presedintele Traian Basescu este demis.
"1.1 Autorii sesizarii sustin ca legea ce face obiectul sesizarii incalca dispozitiile constitutionale ale art.2 potrivit carora suveranitatea nationala se exercita prin organele reprezentative ale statului roman si prin referendum, intrucat nu respecta vointa cetatenilor romani exprimata la referendumul din 22 noiembrie 2009 in sensul trecerii la un Parlament unicameral si a reducerii numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane. In opinia acestora, prin modul de atribuire a mandatelor, legea aduce un plus de parlamentari fata de numarul in vigoare la data organizarii referendumului, ignorand art.62 alin.(3) din Constitutie, care specifica in mod expres faptul ca numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste prin legea electorala, in raport cu populatia tarii, care, conform ultimului recensamant, a scazut in numar considerabil", a spus Curtea Constitutionala.