Milioanele de romani care au votat la referendum isi pun sperantele in decizia Curtii Constitutionale care spune ca, in caz de invalidare a scrutinului, Parlamentul stabileste calea de urmat. Ei se bazeaza pe sesizarea pe care juristii USL o vor depune la Curtea Constitutionala, dar si pe calendarul parlamentar, Legislativul fiind in vacanta pana in 21 august. Basescu ar urma sa mai astepte trei saptamani, iar intre timp ar putea fi publicate rezultatele referendumului din 2011, care ar duce automat la demiterea lui Traian Basescu.
Referendumul poate fi validat doar daca judecatorii se pronunta cu majoritate de doua treimi. Deci, Traian Basescu ramane in joc daca nu aproba contestatia USL sase din cei noua judecatori. In CCR sunt patru judecatori numiti de PDL, un "udemerist" si patru de la USL. Ca referendumul sa fie validat prin aprobarea contestatiei, ar trebui ca un basist sa voteze impotriva celui care l-a numit in post.
Daca referendumul e invalidat, Parlamentul trebuie sa decida calea de urmat. Parlamentarii pot vota pentru demiterea presedintelui, tinand seama de gestul neconstitutional al boicotului si de datele INS sau pot decide reluarea scrutinului, ceea ce e improbabil (ar avea sens doar daca se modifica listele electorale sau legea). Hotararea Parlamentului se reintoarce la CCR, dar de asta data are nevoie, pentru validare, de majoritate simpla, posibil de obtinut daca judeccatorul maghiar voteaza impotriva lui Basescu, asa cum a facut UDMR.