Considerata o regina a jet-setului si ironizata pentru gafele ei, Elena Basescu, fata cea mica a presedintelui roman, a castigat pariul politic, fiind aleasa ca independenta pentru un mandat de parlamentar european, comenteaza AFP. "Presa mi-a creat imaginea unei persoane inculte, dar am aratat in timpul campaniei ca valorez mai mult de atat", a spus Elena Basescu, fost manechin, de 29 de ani, care a adunat mai mult de 4% din voturi, indeplinind conditiile pentru a intra in Parlamentul European.
Nascuta pe 24 aprilie 1980 la Constanta, Elena a avut parte de o adolescenta aurita la Bucuresti, remarcandu-se rapid la paradele de moda gratie siluetei si fetisoarei sale de "papusa Barbie" in varianta bruneta. La aceasta se adauga aparitiile ei nocturne in cluburile din Capitala si relatiile ei sentimentale, care au facut deliciul presei romanesti. Ea a devenit rapid "Paris Hilton a Carpatilor", scrie AFP.

Pe jos, spre Strasbourg

Intrata in politica in 2007, este aleasa cu majoritate zdrobitoare secretar general al organizatiei de tineret a Partidului Democrat-Liberal (PD-L), din care provine tatal ei, ceea ce provoaca scrasnete din dinti printre anumiti membri ai formatiunii.
La inceputul anului 2009, prezenta ei pe lista candidatilor PD-L la europene se loveste de opozitia intelectualilor din partid si a unei parti a presei, determinand-o sa demisioneze pe 18 martie si sa inceapa singura aventura pentru PE. Sub acronimul EBA, se lanseaza in cursa adunand cu usurinta cele 100.000 de semnaturi necesare pentru validarea candidaturii. Se amuza spunand ca a ales sa mearga la Strasbourg pe jos, in timp ce candidatii partidelor vor merge cu avionul si isi avanseaza diplomele in economie si un stagiu la PE, atunci cand este acuzata ca nu are armele politice si intelectuale pentru a reprezenta tara.

Batand tara in lung si-n lat

Sustinuta de o parte dintre tineri, ea sensibilizeaza si personalitati din PD-L, precum ministrul turismului, Elena Udrea, si ministrul tineretului si sportului, Monica Iacob Ridzi, la fel de glamour si ele.
Cota Elenei Basescu a urcat de-a lungul campaniei foarte mediatizate, in timpul careia "fata lu’ tata" a strabatut tara in lung si in lat, mai mult pentru a se prezenta in alta lumina decat a facut-o presa, decat pentru a-si populariza programul, axat in special pe protectia copiilor ai caror parinti lucreaza in strainatate. Nici declaratia ei in favoarea legalizarii marijuanei, asupra careia a revenit dupa ce a provocat o controversa generala, nu o va priva de biletul spre Strasbourg.

Visand la bugetul european

"Sincer, nu ma asteptam la acest scor. I-am spus tot timpul ca nu e decat un exercitiu", a recunoscut Traian Basescu, dupa ce si-a strans in brate progenitura ce fusese votata de 200.000 de persoane.
"Sunt foarte mandra de ceea ce am realizat, dar este timpul sa ma intorc in partidul in care am crescut", a spus la randul ei tanara proaspat aleasa in Parlamentul European, primita cu bratele deschise in partidul lui tati. Si, cum pofta vine mancand, fostul manechin vizeaza acum nici mai mult, nici mai putin decat un loc in Comisia Buget-Finante a Parlamentului European, incheie AFP.