AmosNews: Punctul pe Y. De la ranjet la scancet (Autor: OCTAVIAN ANDRONIC)

Traian Basescu ne ofera in aceste zile tabloul unei evolutii interesante: de la ranjetul cu care mormaia "dottore", savurandu-si in avans succesul loviturii naucitoare pe care o pregatea credinciosul Funeriu, cel cu spalarea rufelor murdare de la Cotroceni, pana la scancetul din comunicatul recent in care il ameninta pe Ponta cu Parchetul, pentru uzurparea de calitati.
Este parcursul pe care presedintele mult prea jucator, pierde iremediabil partida. Iar semnalul il constituie tocmai absenta sa la summit-ul de la Bruxelles, pe care daca i-ar fi proorocit-o cineva, ar fi hahait cu gura pana la urechi. La fel cum hahaia cu sase luni in urma cand venea vorba ca Victor Ponta sa devina premier: cat traiesc eu si cat este valabil articolul 102 din Constitutie nici pomeneala!
Dupa razboiul comunicatelor in care Ministerul de Externe si Presedintia au prezentat liste diferite cu componenta delegatiei Romane, se parea ca batalia pe scaunul de la Bruxelles este transata in favoarea lui Basescu.
Savurandu-si prematur succesul: acesta si-a permis o aroganta cu care dorea sa-i dea peste nas premierului i-a solicitat viitorului ministru al Culturii sa de o declaratie pe proprie raspundere ca n-a plagiat in viata lui. Asta ca sa evite neplaceri viitoare - a explicat purtatorul de cuvant al Cotrocenilor. Numai ca in fata atacului hotarat al lui Antonescu, care a amenintat cu declansarea procedurii de suspendare, presedintele a dat rapid inapoi explicand complicat si neconvingator de ce a solicitat un asemenea document.
Cert este ca a simtit in ceafa adierea rece a episodului prin care a mai trecut odata, dar in conditii diferite de cele de acum. Asa ca, tot purtatorul de cuvant a dat asigurari ca Luni - adica azi- dl. Hasotti va fi validat cu sau fara o declaratie pe care el, presedintele, n-ar fi nevoit sa o dea niciodata, din motive lesne de inteles.
Dupa acest knock-down, hahaitul traditional a inceput sa se transforme treptat, in scincet. Pus in situatia de a se face iremediabil de ras daca va merge la Bruxelles unde va gasi scaunul ocupat, a incercat o ultima manevra: a dat un comunicat in care-l ameninta pe Ponta cu procurorii pentru uzurparea de calitati oficiale.
Ce fel de uzurpare? Probabil ca s-a gandit ca, la summit-ul UE, il dottore se va prezenta drept presedintele Romaniei. Or, premierul nu are nevoie de o asemenea deghizare. E bine venit si bine primit in pielea sa de premier.
Odata cu acest comunicat Traian Basescu isi recunoaste practic retragerea definitiva si iesire din joc. Va mai apuca sa faca pe presedintele printre "colegii" sai doar cand ii va da voie Ponta, sau cand, ocupat fiind cu alte probleme, acesta ii va spune: du-te tu Traiane ca oricum nu se discuta nimic important, legat de guvernare.
P.S. Aflu, dupa ce am trimis comentariul la tipar, ca presedintele nu se lasa. Face o ultima incercare la prietenii sai de la Curtea Constitutionala, pe care i-a decorat mai deunazi. Cine stie, poate mai prinde ultimul avion spre Bruxelles.