Ca au sau nu fata sau macar sanse sa ajunga parlamentari, un numar insemnat de politicieni (sau pseudo-politicieni) au hotarat sa-si incerce norocul in fata electoratului. Rezultatul strofocarilor mai mult sau mai putin justificate din campania care abia a inceput isi vor spune insa cuvantul la scrutinul electoral, cand unii se vor putea numi norocosii loteriei de partid, iar altii umplutura. Politicienii contanteni - politicienii in general - se impart in cateva mari categorii, dintre care se detaseaza, de departe, prin stupiditatea lor, categoria politicienilor care se ascund in spatele listelor si politicienii… necunoscuti. Asa se face ca, desi listele pentru Parlament sunt gata, candidatii pur si simplu refuza sa impartaseasca locuitorilor Constantei motivele pentru care candideaza.
Probabil ca si in alte judete, sau poate mai mult aici ca in alte colturi ale tarii - avand in vedere faptul ca orasul nostru este atipic - listele pentru Parlament contin sumedenie de nume care nu spun nimic. Desi a inceput campania electorala, marea majoritate a candidatilor nu apar in teritoriu, prin judet, in mijlocul oamenilor care se presupune ca ii vor vota, nu apar in presa, nu apar in emisiuni televizate sau radiofonice sa-si exprime si ei, acolo, o idee, indiferent cat de buna sau proasta e. Sau poate ca domnii candidati de la Constanta nu au nimic de spus electoratului. Poate ca ei isi imagineaza ca electoratul va stampila orbeste o lista pur si simplu. Sa intelegem oare ca toti acesti candidati nu au nimic in cap? Nici un program, nici o initiativa legislativa pe care s-o propuna, pentru binele Constantei, atunci cand vor ajunge in Parlament? Si-atunci de ce mai candideaza? Si de ce sa-i mai alegem? Trecand insa la categorisirea politicienilor, in functie de ridicolul pe care multi dintre ei nici nu il sesizeaza, din categoria politicienilor care se ascund in spatele listelor cap de afis este Eduard Martin - fiul prefectului. Candidatul social-democrat, ramas pe lista de la Constanta dupa indelungi negocieri - dupa cum umbla vorba prin targ - este pe lista tocmai pentru ca este fiul prefectului. Si daca tot veni vorba despre PSD, un alt nume care se ascunde in spatele listei (si tot pentru Camera Deputatilor), respectiv a candidatilor mai cu greutate, este Lucian Balut. La capitolul femeile "de baza” ale partidului, rasar doua doamne ale caror calitati nu le contesta (poate) nimeni, mai putin cea de politician. Chiar daca n-au treaba cu politica, poate doar cu datul din gura (ca orice femeie - chestie valabila in special pentru una dintre candidate, care are experienta, mai mult sau mai putin recunoscuta, intr-ale vocalizelor), Florenta Marinescu si Cornelia Beres au incaput (destul de inghesuit) in liste.

Listele de candidati pentru Parlament, pline de nume care nu spun nimic

Sexul frumos are reprezentare si pe listele Fortei Democrate din Romania, in persoana Irinei Litcanu. Aproape necunoscuta - poate doar de membrii PD, care au vazut-o zbuciumandu-se intens si dens, dar fara sens printre democrati, pana cand a cam fost data afara si a trebuit sa se refugieze, alaturi de Constantin Fratila, sub umbrela altui partid - are sanse aproape zero sa prinda vreun post prin Parlament. In aceeasi situatie penibila se afla si alt reprezentant FDR, si anume Constantin Fratila. Dar la categoria politicienilor necunoscuti, pusi sa fie pe o lista (culmea! unii dintre ei chiar cred ca vor reusi in aceste alegeri sa prinda un post) se inscriu si Paul Decu, Marin Suliman, Monica Toma - toti pe lista de candidati ai PNTCD Constanta pentru Senat. Candidati de care nimeni nu a auzit nimic niciodata. Si-atunci cum se asteapta PNTCD sa invie odata cu aceste alegeri, cand nici macar numele celor pusi pe liste si care se presupune ca (printr-un miracol) vor reprezenta constantenii in Parlament, nu sunt cunoscute de electori? Max Badin - cel care a avut grija ca in alegerile locale sa faca suficient scandal incat sa-l cunoasca locuitorii urbei - si care este presedintele Actiunii Populare in Constanta a hotarat ca la un partid atat de mic, candidatii sa fie pe masura: Dumitru Suta, Ecaterina Alexandru si multi altii, cu nume la fel de "rezonante”, care nu spun nimic. Iar exemplele ar putea continua. Important este ca respectivii au vointa. Constantenii in schimb vor trebui sa aiba cu adevarat rabdare sa descifreze nu doar numele de pe liste, ci si ratiunile pentru care ele au aparut acolo - ca de exemplu loc cumparat de la partid cu bani grei, lipsa de candidati mai buni, pila lu' cutare sau baiatul lui tata.