Candidatul Ion Iliescu l-a suspendat ieri pe presedintele cu acelasi nume si s-a preumblat prin trei intreprinderi bucurestene - GRIRO, Apaca si Electromagnetica - in scopuri pur electorale. In mod surprinzator pentru politicianul obisnuit cu adularile in mediile muncitoresti, angajatii intreprinderilor in cauza l-au intampinat pe mesagerul social-democratiei cu parfum de roze cu o evidenta lipsa de entuziasm, fapt remarcat cu ochiul liber pana si la Apaca, considerata pe vremuri fief al FSN.

Apatia muncitorilor nu l-a impiedicat insa pe Iliescu sa laude realizarile guvernarii PSD si sa indemne calduros asistenta sa nu cada prada instinctelor "aventuroase” ci sa aleaga continuitatea - in traducere sa mai crediteze PSD pentru inca un mandat. Tintele vizate de propaganda iliesciana s-au aratat insa mult mai interesate de salariile mici si de nivelul scazut de trai decat de primejdiile prorocite de exponentul social-democratilor mioritici. Mai mult, plangerile lor, contrapuse "cresterii economice” si "realizarilor” trambitate de Iliescu, aruncau in derizoriu - ca sa nu spunem in ridicol - pledoaria iliesciana. Dupa periplul prin intreprinderi, Ion Iliescu a poposit si la o cantina a saracilor, locatie care i-a permis sa-si manifeste din plin compasiunea resimtita fata de cei ajunsi la mila publica in ultimii 15 ani - perioada dominata de regimurile Iliescu. Ultimii pe lista candidatului PSD au fost pensionarii, care au fost de altfel obligati sa-l astepte, mult peste ora stabilita, pe cel care le deplange soarta de zor dar asista pasiv la degradarea conditiilor de viata oferite acestei napastuite categorii de romani.

Credibilitatea sondajelor de opinie - pe muchie de cutit

In contrast cu starea de spirit constatata chiar si in ultimul periplu electoral efectuat de Ion Iliescu, un nou sondaj, realizat de IRECSON, ne asigura ca intentiile de vot favorizeaza net atat Uniunea PSD+PUR (creditata cu 41,5 la suta spre deosebire de Alianta "D.A.”, beneficiara a doar 30,4 procente) cat si pe Adrian Nastase - despre care se afirma ca ar obtine un scor de 41,11 fata de principalul sau contracandidat, Traian Basescu, preferat de doar 27,9% dintre votantii chestionati. Aparitia pe piata, cu doar cateva zile inainte de scrutin, a doua sondaje care induc ideea unei victorii sigure a PSD, a dat nastere suspiciunilor in tabara adversarilor partidului de guvernamant. Acestia nu au ezitat sa afirme ca PSD intentioneaza sa fraudeze alegerile si de aceea incearca sa construiasca, din timp, o imagine credibila unei victorii puse sub semnul intrebarii de mai toti analistii si observatorii. Situatia speciala din acest an - cand, pentru prima data, electoratul s-a polarizat practic intre doua forte principale (PSD si Alianta "D.A.”) - a obligat pana si pe prezicatorii de serviciu sa fie extrem de precauti in avansarea oricarui pronostic. In schimb, toti analistii au convenit asupra diferentei foarte mici dintre cotele reale inregistrate de actuala putere si de opozitia democratica. In aceste conditii, diferentele de 7-9 procente aparute in ultimele sondaje dau nastere unei legitime suspiciuni, accentuata in cazul sondajului efectuat de IRECSON si de o rata a prezentei de … 88,84 la suta, adica ceva nemaivazut din 1990 (ca sa nu spunem ca cifra se apropie ciudat de mult de cele marcate doar pe vremea comunismului). La toate acestea, mai trebuie amintit ca institutele de sondaje au fost serios discreditate de rezultatele alegerilor locale din acest an cand, in pofida rezultatelor aruncate pe piata anterior scrutinului, PSD a pierdut in fata Aliantei "D.A.”. Ramane sa vedem in ce masura au reflectat realitatea sondajele realizate pentru alegerile generale. Sigur este ca, in cazul unei alte discrepante majore, respectivele institute vor avea, intr-adevar, o mare problema.