Obiectivbr.ro: La multi ani, Romania!

Exista cateva momente in fiecare an, in care inima oricarui roman bate altfel. Indiferent cat bine si rau s-ar fi adunat de la sarbatoarea de anul trecut, e greu de crezut ca poate exista macar un singur roman care sa spuna ca nu simte nimic pe 1 Decembrie. Nicio umbra de suparare nu poate ajunge in acel loc din inima rezervat Romaniei, chiar daca mai avem de invatat cum sa ne aniversam Ziua Nationala.
Mai degraba romanii isi sarbatoresc zilele cu semnificatie religioasa decat pe cea a fiintei nationale, semn ca 1 Decembrie inca nu e chiar asa de sfanta precum multi vor sustine pe parcursul ceremoniilor de sambata.
Pe planeta, 1 Decembrie este cunoscuta ca fiind Ziua Mondiala de lupta anti-SIDA. Probabil ca, daca am cotrobai printre documentele recent publicate pe internet de WikiLeaks, s-ar putea sa aflam ca pana acum s-a mai facut confuzie in cate o cancelarie intre Ziua Noastra si cealalta. N-ar fi de mirare: ne lipseste fastul care altora le umple strazile oraselor cu baloane si stegulete sau mandria de a ne scoate chiar tot arsenalul la parada, asa cum pana si Coreea de Nord se simte datoare sa faca. Anul acesta e austeritate. Iar daca previziunile meteo se adeveresc, atunci si vremea buna va lipsi sambata. Dar nici asta nu e de natura sa stirbeasca increderea in noi insine, chiar daca preferam sa o afisam mai zgomotos si cu mai multa risipa de efort la competitiile si meciurile unde joaca echipa Romaniei.
Imbucurator este faptul ca romani sunt pretutindeni in lume. Din nefericire, auzim doar de aceia carora li se intampla ceva rau sau de cei care fac ceva si apoi noua, tuturora, ne pare rau. Despre ceilalti, covarsitori ca numar, se vorbeste foarte putin, aproape deloc: normalitatea e la fel peste tot, iar destule alte natii europene prefera aceeasi presa de scandal. Dar astazi, sambata, de ziua noastra, toti romanii vom fi macar un pic mai buni si mai deschisi lumii. Cei care s-au strans la Alba-Iulia cu 94 de ani in urma au stiut asta tot timpul si cu siguranta ne si vad asa prin tricolorul pe care fiecare dintre noi il purtam astazi, daca nu in maini, macar in suflet.
Merita mai mult Romania, in fiecare zi.