Initiativa Guvernului de a acorda 200 de euro pentru tinerii casatoriti este explicata de "absenta unor factori economici favorizanti" datorita carora numerosi "tineri amana cat mai mult casatoria". Pe de alta parte, legea prevede si o serie de conditii la acordarea acestei sume. Astfel, cererea de acordare a acestor bani trebuie sa fie insotita de o declaratie de raspundere a ambilor soti, prin care acestia se dovedesc a fi la prima casatorie. Aceasta cerere trebuie sa fie depusa la "sediul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor al municipiului, orasului sau comunei unde s-a incheiat casatoria" nu mai tarziu de 30 de zile de la semnarea actelor. De altfel, acest termen a fost injumatatit de senatori pe motiv ca "sprijinul financiar se acorda pentru incurajarea incheierii si mentinerii institutiei casatoriei".

Peremistii, filantropi pe banii statului

In concordanta cu mottoul campaniei electorale a PD - "Sa traiti bine!", senatorii PRM au propus amendarea proiectului si acordarea unui sprijin in valoare de o mie de euro pentru proaspetii casatoriti.
Senatorul Gheorghe Funar a declarat ca "suma de 200 de euro este derizorie si nu-i sprijina efectiv pe tineri", in timp ce colegul sau de partid, Dan Claudiu Tanasescu, este de parere ca "200 de euro sunt niste bani pe care ii poti gasi si la coltul strazii!" Raspunsul reprezentatului Guvernului a fost categoric: "O mie de euro depaseste chiar si cele mai incurajatoare stimulari din UE".
Iritat de atitudinea acestuia, Funar a sugerat ca Guvernul sa-si cumpere un "robotel" pe care sa-l puna pe masa de lucru pentru a repeta "Nu suntem de acord! Nu suntem de acord!". Adoptat cu 63 de voturi "pentru" si cinci abtineri, proiectul va fi inaintat pentru dezbatere Camerei Deputatilor.