Fostul senator Dan Nicolae Rahau a recunoscut cu franchete ca preluarea presedintiei organizatiei judetene Constanta a Partidului Romania Mare si asumarea candidaturii la sefia Consiliului Judetean l-au luat prin surprindere. "Peste noapte am devenit presedintele organizatiei, peste noapte am devenit candidatul la presedintia CJC. Acesta este motivul pentru care nu voi da pe nimeni afara din partid, nu voi umili pe nimeni, pentru ca am nevoie de o echipa unita si de ajutorul tuturor colegilor", ne-a declarat Rahau. Mai mare cu un cap ca inaltime si in mod cert si cu cateva zeci de puncte ca IQ decat "zapacitul" Radu Comanici, fostul senator vrea sa transforme radical PRM Constanta. Rahau intentioneaza in primul rand sa schimbe mentalitatea membrilor simpli de partid, indobitociti pana acum intr-un sistem ermetic, PRM Constanta evidentiindu-se sub domnia lui Comanici drept un partid inchis, reticent la schimbare, care a functionat sub forma unei secte, bazate pe atasamentul absurd fata de o singura persoana si nu fata de doctrina si ideologia formatiunii. PRM trebuie sa devina altceva, iar Rahau a primit sarcina extrem de delicata de a reinfiinta, practic, acest partid. "Perioada imediat urmatoare va arata caracterul membrilor PRM. Eu cred ca dupa aceasta campanie vom iesi mai tari ca inainte", a spus Rahau.

"Semnele sunt mai mult incurajatoare decat descurajatoare. Oamenii care au plecat din partid in 2004, sau membri foarte competenti, dar care au fost marginalizati ma suna acum si se intorc in partid", ne-a dezvaluit Dan Rahau. "Eu trebuie sa reconstruiesc organizatia Constanta a PRM, sper sa putem atenua intr-o perioada extrem de scurta efectele unei munci mai putin eficiente depuse de fosta conducere", a mai spus fostul senator. Rahau recunoaste pentru prima data ceea ce Radu Comanici ascundea cu inconstienta si anume faptul ca PRM a coborat foarte mult in Constanta. "Din pacate, scorul descendent al partidului este cauzat de sistemul de casta impus de fostul presedinte al organizatiei. Comanici a facut din PRM o asociatie familiala. PRM Constanta era ca un fort. Oamenii intrau foarte greu in partid, iar posturile de conducere sau reprezentative erau extrem de greu accesibile. S-a mers pe sabloane simpliste, ineficiente, pentru ca s-a pierdut din vedere valoarea individului", ne-a spus Rahau. Proaspatul presedinte al PRM Constanta si-a declarat ca prioritate desemnarea lui Horia Caliminte presedinte al organizatiei municipale Constanta, dupa ce invizibilul Mircea Stoian a plecat odata cu Radu Comanici, urmand ca actualul consilier local sa se ocupe, alaturi de Eugen Vasile Radulescu, candidatul PRM la Primaria Constanta, si de campania electorala la municipiu. "Sper sa trecem pragul electoral, din datele mele ne situam putin deasupra acestuia, iar dupa alegeri vom trage linie si vom lua fiecare organizatie in parte la verificari, pentru ca mai avem multe alte batalii de dus. Nu ma intereseaza vechimea membrilor de partid, ci competenta acestora, PRM trebuie sa aduca mai multi tineri, vom coopta personalitati si vom reconstrui organizatia", ne-a explicat fostul senator. Rahau sustine ca primeste deja semnale incurajatoare din judet, din partea membrilor marginalizati pana acum si care doresc sa isi afirme forta. In ciuda reticentei sale, am reusit sa obtinem cateva consideratii si despre episodul tradarii lui Comanici. Spre deosebire de "zapacit", Rahau s-a ferit sa acuze si sa aduca injurii. A spus doar ca Comanici (n.r. - cacofonia ne apartine) a facut "declaratii rusinoase", atat la adresa sa, cat si cu privire la Vadim ori Gelil Eserghep. "Exact la fel a procedat odinioara cu Corneliu Ciontu si a fost dat in judecata. Ciontu a castigat procesul, dar conducerea PRM a dovedit clementa si l-a pastrat in functie, iar acesta nu a fost singurul gest. Dar intr-o atitudine de fronda, clementa nu mai poate exista. Cu toate riscurile posibile, pentru aceasta lipsa grava de loialitate, excluderea era singura masura care trebuia luata", considera Dan Rahau.

"Nici unul din cei care s-au retras acum nu mai are ce cauta vreodata inapoi in PRM"

Intrebat despre destinatia lui Comanici si a acolitilor sai, Rahau ne-a marturisit, sincer, ca viitorul lor politic este foarte... casnic. "Eu cred ca au plecat acasa. Sunt dezamagit doar ca unii dintre ei au avut o atitudine sectara, au demonstrat o loialitate nefireasca, pentru ca ei erau, pana la urma, membrii unui partid, nu angajatii unui om", a declarat Rahau. "Nici unul din cei care s-au retras acum nu mai are ce cauta vreodata inapoi in PRM", a punctat proaspatul presedinte. Referindu-se la declaratiile fostilor lideri Radu Comanici si Gheorghe Nicolae referitoare la PSD si Radu Mazare, noul lider PRM a subliniat faptul ca partidul sau nu va mai fi niciodata satelitul altei formatiuni, asa cum s-a intamplat cu PSD, promitand o atitudine mult mai transanta si mai transparenta. "Din fericire pentru PRM si orice alt partid, Comanici a devenit istorie", a declarat raspicat Dan Nicolae Rahau. De altfel, de acest lucru si-au dat seama si fostii parteneri din PSD, care au renuntat sa-l culeaga pe Comanici dupa ce au vazut reactiile isterice ale acestuia. "Pentru doua ore, Comanici a fost cautat de PSD, dar s-au razgandit", ne-a declarat Rahau. Liderul PRM a tinut sa infirme si toate zvonurile alarmante aruncate ieri de oamenii lui Comanici, cum e cazul nefericitului Catalin Boboc, care anunta ca PRM a ramas fara candidati. Rahau ne-a spus ca doar 11 din candidatii la Consiliul Local si 5 dintre cei la Consiliul Judetean s-au retras, cu mentiunea ca numele unora apar pe ambele liste, motiv pentru care s-a limitat sa-l caracterizeze pe Boboc drept un "copil fara discernamant".