INPOLITICS publica un articol de Dan Ioan Popescu : "In 2012 incepe un tavalug politic nimicitor", pe care il puteti citi in continuare.
'Putini vor fi observat, prinsi in valtoarea evenimentelor din ultimele luni, de la aliante nascute peste noapte la arestari si scandaluri de partid fratricide, ca politica romaneasca se pregateste de o premiera, incepind cu anul viitor. Mai exact, e vorba de debutul unui ciclu electoral pe care l-as putea numi, fara teama de a gresi, drept nimicitor. Și care va produce, cred, mutatii spectaculoase, in viitorul destul de apropiat.
Mai exact, 2012 marcheaza startul unei perioade de 4 ani in care vom avea cel putin 6 randuri de alegeri, fara a pune la socoteala un eventual referendum de suspendare a presedintelui. Astfel, in 2012 avem alegeri locale si generale, in 2014 europarlamentare si prezidentiale, iar in 2016 din nou alegeri locale si generale.
Practic, intre fiecare doi ani electorali va exista un singur an tampon, in care alegatorii sa isi traga sufletul, e vorba de 2013 si 2015. Marile cicluri electorale de pana acum, 1992-1996, 1996-2000 ori 2000-2004 au avut cate patru ani tampon. Abia dupa 2007 lucrurile s-au mai precipitat, cu sase scrutine in trei ani consecutivi, iar rezultatul nu a fost deloc benefic nici pentru partide, nici pentru tara. Disolutia actuala a statului, coruptia tot mai generalizata si schizofrenia sociala sunt consecinte directe si ale acestor evenimente, mult prea dese. Iar lucrurile stau sa se repete, curand.
Ce consecinte va avea aceasta situatie? Nu dintre cele mai benefice, as spune. Campania pentru alegerile de anul viitor a inceput in forta de pe acum, si sunt semne ca lucrurile se vor infierbanta vertiginos, pentru ca miza e uriasa. De-o parte avem un partid, PSD, care sta de prea mult timp in opozitie ca sa-si mai permita iar tusa, si un PNL care abia asteapta sa revina la guvernare pentru a nu risca sa piarda zestrea electorala greu agonisita pe vremea lui Tariceanu. De cealalta, un PDL care e pe spinarea tigrului: nu se simte prea grozav, dar gandul ca ar putea cadea ii da frisoane reci.
Tavalugul multi-electoral de care vorbeam va supune, insa, absolut toate partidele unor eforturi supraomenesti, pentru ca cele sase campanii in doar patru ani vor inghiti uriase resurse materiale si vor presupune mobilizari umane de exceptie. Ca sa ne facem o idee, trebuie spus ca la ora asta avem formatiuni care nu si-au achitat, inca, nici macar datoriile de la precedentele campanii. Criza, care va mai dura o perioada, va face ca nici sponsorii sa nu se mai inghesuie, ca altadata. Probabil spolierea banului public va lua proportii, din acest motiv, pentru ca - nu-i asa? -, tata bugetului ramane vesnic cea mai generoasa.
Sa nu uitam, insa, ca tot in perioada de care vorbim, Romania va atinge varful de returnare a datoriilor facute la FMI si la alte organisme, ceea ce va ingreuna jongleriile cu bani publici. In consecinta, e de asteptat sa se gaseasca modalitati noi, mai abile sau dimpotriva, mai nesimtite, de a se deturna sume importante de bani, ceea ce nu e, oricum, o veste buna pentru alegatori.
Dincolo de aceste probleme, partidele politice se vor confrunta si cu tensiuni interne, pentru ca forurile conducatoare vor avea sase hopuri de trecut in patru ani, iar oricare pas gresit poate aduce acuzatii, congrese extraordinare si incercari de schimbare.
Sa luam cazul PDL, spre exemplu: e greu de crezut ca se va mai scinda acum, pentru ca s-a dovedit ca aripa reformistilor nu e nici macar fulgusor. Asta nu exclude posibilitatea ca Traian Basescu sa astepte un rezultat slab al PDL in alegeri, anul viitor, pentru a forta preluarea partidului de catre fidelii sai. Nici Ponta nu ar avea o viata usoara daca PSD nu scoate un scor foarte bun inca de la locale, vara viitoare. Și nici Crin Antonescu, al carui mandat e de pe acum contestat de destui adversari. Chiar si UDMR ar putea avea probleme, pentru ca ataca alegerile cu o echipa noua, oarecum lipsita de experienta.
Cat despre partide mai mici, precum PRM ori Partidul Poporului, va fi greu sa faca fata unei singure "duble" de alegeri, darmite sa o ia de la capat dupa numai un an de pauza.
Este foarte probabil ca scena politica de la noi sa se comporte aidoma fotbalului britanic: din cauza prea multor partide de campionat si de liga europeana, nu se mai da randament la nationala. Partidele de la noi vor dedica energii prea mari alegerilor multiple pentru a se mai ocupa cu maxima seriozitate si de problemele tarii, iata o perspectiva pesimista, dar mai mult decat indreptatita, daca ne gandim cum evolueaza lucrurile, de obicei, in politica autohtona. In 2008 si 2009, PDL a facut ravagii in finantele tarii pentru a-si asigura victoria sa si a lui Basescu in alegeri; nu are sens sa ne mai miram ca azi ne chinuim cu masuri anti-criza care trebuiau de mult luate.
Din pacate, nu avem nicio garantie ca viitoarea guvernare, indiferent care va fi ea, nu va adopta aceeasi strategie, a sacrificarii intereselor nationale pe altarul celor electorale. Pentru ca, asa cum am spus, noua generatie de lideri tineri, chiar bine intentionata, este supusa unor presiuni uriase de jos in sus.
Tocmai din acest motiv, poate nu ar fi deloc o idee rea daca s-ar lua decizia cuplarii alegerilor locale cu cele parlamentare - europenele neputand fi cuplate cu prezidentialele - pentru a elimina macar o treime din scrutinele care ne asteapta.
Electoratul roman pare, de pe acum, tot mai putin dispus sa se prezinte la vot, absenteismul fiind o realitate ingrijoratoare in ultimii ani.
Iar un absenteism masiv inseamna inlesnirea fraudei electorale si obtinerea unor rezultate nereprezentantive la nivel national.' (Sursa: Dan Ioan Popescu - www.danioanpopescu.ro)