DeCeNews.ro: Presedintele Basescu ar putea fi demis in luna mai. Prima miscare, dupa plecarea lui Frunzaverde

Dan Diaconescu a declarat, pentru DeCe News, ca parlamentarii pe care ii va atrage in PPDD vor declansa suspendarea presedintelui in sesiunea din toamna, cel mai probabil in octombrie. Aceasta ar fi conditia pe care le-o pune pentru a accepta sa-i primeasca in partid. Prin aceasta miscare s-ar putea organiza alegeri prezidentiale odata cu cele parlamentare, spune Diaconescu. Demisia lui Sorin Frunzaverde si inscrierea in PNL permit insa USL sa inceapa suspendarea lui Traian Basescu inainte de locale. Daca s-ar reusi suspendarea in luna aprilie, s-ar ajunge la referendum in luna mai, iar alegerea unui nou presedinte ar putea sa se faca inainte de alegerile locale si generale. USL ar fi avantajata de acest calendar: se neutralizeaza planurile de folosire a institutiilor de forta in jocul politic, se previne furtul alegerilor si se sparge PDL, care mai este mentinut unit doar de frica pedelistilor de Traian Basescu.
Initial, intentia USL era de a depune motiune de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu, pe tema nerespectarii autonomiei universitare. O motiune pe tema UMF ar fi subrezit pozitia PDL in fieful sau ardelean: parlamentarii fie nu votau, deci pierdeau electorat, fie paraseau partidul. Frunzaverde, lider cu mare influenta in partid, a dat semnalul ruperii de Basescu a greilor din PDL. Frunzaverde a fost urmat de colegii din PD cand a propus iesirea din Internationala Socialista si plasarea la dreapta spectrului politic. Semnalul dat de el va duce la schimbarea majoritatii. Noua majoritate ar putea initia inclusiv suspendarea presedintelui Traian Basescu si declansarea de alegeri anticipate.

PDL- aripa Boc, soarta PNTCD

Parlamentarii PDL care erau dispusi sa voteze impotriva guvernului Boc nu au primit asigurari ferme din partea USL ca isi vor pastra fotoliile in viitorul Parlament. Practic, pentru a cadea guvernul sau a-l suspenda pe Basescu, parlamentari care au beneficiat de avantajele Puterii in ultimii ani se salvau inlocuind "pe liste" membri ai partidelor de Opozitie, ceea ce nu era bine primit de organizatiile locale. Atunci cand partidul lui Dan Diaconescu a inceput sa inlocuiasca PDL in sondaje, s-a concretizat ipoteza suspendarii. USL isi pastreaza locurile din noul Parlament, iar suspendarea lui Traian Basescu se face cu parlamentari care intra pe locurile castigate de PPDD, de la PDL.
PP-DD, de la sahul dat USL la distrugerea regimului Basescu
Initierea suspendarii de catre parlamentari trecuti la PP-DD, dadea sah USL. Daca nu sustineau demersul, pierdeau electoral. Daca suspendarea reusea, era lansat in marea politica partidul-televizor. Cum spuneam, aceste jocuri aveau sens cand PP-DD era sub PDL in sondaje. USL face singura majoritatea, daca nu sunt furate alegerile, asa ca nu mai are importanta daca PP-DD creste pe tema suspendarii. Dimpotriva, suspendarea se impune pentru a demonta interventiile presedintelui-jucator.
Basescu stia de intentia lui Frunzaverde
Interventia lui Traian Basescu din ziua plecarii la Seul ne-a aratat un presedinte debusolat, cu numeroase balbe in exprimare si care parea preocupat de altceva decat de calatoria in Coreea de Sud. Puterea a demonstrat ca se pregatea pentru situatia in care mai multi parlamentari pleaca din PDL. Schimbarea legii pentru demiterea presedintelui in ziua in care incepe dezmembrarea PDL denota disperare. Nu este exclus ca legea sa fie inutila. In conditiile in care 90 la suta din populatie si-a pierdut increderea in Basescu, s-ar putea ca peste 50 la suta din numarul alegatorilor sa voteze pentru demiterea presedintelui. Imaginea de regim in prabusire, care se agata cu ghearele de putere, inclusiv prin modificarea regulilor jocului, va reduce si mai mult sansele pedelistilor si aliatilor lor in alegeri