Prefectura judetului Constanta a fost, in cursul zilei de ieri, martora unui numar impresionant de oameni, toti veniti dintr-un singur motiv: acela de a asista la predarea "stafetei” de prefect. Evenimentul care l-a adus la Constanta pe ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu - venit, potrivit gurilor rele, si din alte motive, mai putin de… veselie, asa, cum a fost, pentru Alianta, ceremonialul de investire al noului prefect - a avut cateva momente "de gratie”. Ca de exemplu, dupa mai mult de un sfert de ora de la sosirea ministrului, a reprezentantilor mass-media, a majoritatii parlamentarilor de Constanta, a sefilor serviciilor deconcertate, a unor primari liberali si democrati din judet, dar nu numai, s-a hotarat ca Sala Ovala a Prefecturii este mult prea neincapatoare, asa ca tot alaiul s-a mutat in Sala Mare a aceleiasi institutii. Asadar, cu mic, cu mare, cu bucurie sau inima indoita de numirea noului prefect - clar membru al altui partid decat PSD - toata suflarea s-a mutat in sala unde se tin sedintele de Consiliu Judetean. In afara de sefii serviciilor deconcertate, la "apel” si-au facut aparitia si primarii Dumitru Moinescu, Doru Calapod, membrii PNL si PD (cu diferite functii prin partidele in cauza sau prin Consiliul Local sau Judetean Constanta), dar si parlamentarii de Constanta - ca de exemplu Laurentiu Mironescu, Stelian Dutu, Gelil Eserghep si Edi Martin (probabil prezent pentru a-si sustine moral tatal,
ex-prefectul Gheorghe Martin). Prezenta care a reusit sa sufoce si Sala Mare a Prefecturii nu poate decat sa reprezinte un semn de bun augur pentru judetul nostru sau "semn de primavara in institutiile constantene” - dupa cum s-a exprimat, la un moment dat, deputatul PD Laurentiu Mironescu, apropoul acestuia referindu-se, fara doar si poate, la viitoarele schimbari din anumite functii. si, probabil, o parte dintre cei prezenti in sala sunt nimeni altii decat viitorii sefi ai unor servicii deconcertate, care venisera nu doar sa se bucure de numirea prefectului Dan Culetu, ci si sa-i evalueze, din ochi, pe viitorii "ecsi”.

Primarul Constantei si presedintele CJC au refuzat sa stea la prezidiu, alaturi de noul prefect liberal

Pe de alta parte, cu toate ca la prezidiu tronau - pe masa, desigur - numele celor care se presupuneau ca vor ocupa scaunele aranjate special in zona cu pricina, doua persoane au refuzat sa onoreze cu prezenta. Este vorba despre primarul urbei, Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Acestia au preferat sa ramana pe niste scaune in spatele salii, lasand onoarea ca la prezidiu sa se aseze doar noul prefect, Dan Culetu, fostul prefect Gheorghe Martin, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie si inca subprefectul Elena Mocanu. Cat despre aceasta, nu se poate spune decat ca era mai mult decat sumbra la vederea celor prezenti in sala, mai precis a celor carora le-a fost, odata, inainte de revenirea lui Dutu, sefa de partid. Cum insa doamna a ales sa-si mute "cuibul” la PSD, revederea nu a putut fi decat constipanta pentru ea, ca de altfel si pentru altii - se stiu ei, sefi de servicii deconcertate. Revenind la lucruri serioase, Gheorghe Martin si-a inceput discursul de "adio, Prefectura” prin afirmatia-rugaminte: "Va rog sa va asezati, sa discutam in liniste si sa terminam rapid”. stia omul ce stia, pentru ca, de fiecare data cand trebuia sa rosteasca doua-trei vorbe, fie ele si de bine, se gaseau cate unii reprezentanti ai Aliantei, din sala, care sa-i taie macaroana, prin murmure de nemultumire. Trecand peste acest aspect, ministrul Ionut Popescu a dat citire Hotararii de Guvern, referitoare la numirea lui Dan Culetu, Hotarare semnata de premier, Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, iar noul prefect a precizat, in discursul sau, printre altele, ca la nivelul judetului a existat prea multa politizare a institutiilor si autoritatilor, iar acest lucru trebuie sa dispara, dar si ca il cunoaste pe Gheorghe Martin de ani de zile, dar ca, din pacate, nu a stiut ca joaca tenis, ca poate jucau impreuna (!). Dupa consumarea evenimentului, mai la o cupa de sampanie, mai intr-o imbulzeala de nedescris, deja se conturau, din discutiile dintre liberali si democrati, schimbarile ce vor veni: subprefect - Adrian Nicolaescu, schimbari la nivelul OJPC - unde s-a vehiculat numele democratului Hristu Tararache, ISJ sau Directia de Ape… Cat de adevarate erau discutiile, ramane de vazut.