Jurnalul National : Hollande si Nastase, vorbitori la Sorbona (Autor : Dan Constantin)

Presedintele Frantei, dl Francois Hollande, a avut o intalnire cu Excelenta Sa, dl Victor Ponta, primul- ministru al Romaniei, joi, 21 februarie, ora 12:00, precizeaza Palatul Elysee. Dupa cateva ore, presedintele Frantei sustine o interventie intr-un colocviu pe tema "Functionarii in Europa dictaturilor 1933-1948". Colocviul are loc in marele amfiteatru de la Sorbona, celebra Universitate din mijlocul Parisului. Locul acestei dezbateri cu trimiteri la rolul datoriei si constiintei obligate sa supravietuiasca si in perioadele negre ale istoriei nu foarte indepartate ma obliga sa readuc in atentie situatia lui Adrian Nastase. Exact acum 10 ani, in 2003, primul-ministru al Romaniei, Adrian Nastase, facea o vizita la Paris. Era o perioada intensa de munca diplomatica si politica pentru a deschide Romaniei usa de intrare in Uniunea Europeana si NATO. Premierul si presedintele Ion Iliescu aveau o agenda de actiuni bine coordonata, pentru a reusi admiterea tarii in cele doua "cluburi". In programul vizitei la Paris, la care ma refer, a fost inscrisa si festivitatea organizata pentru decernarea lui Adrian Nastase a premiului "Curaj politic".
Premiul acordat anual, incepand din 1982, de Asociatia pentru Politica Externa a Universitatii Sorbonne-Paris si a publicatiei Politique Internationale reprezinta o recunoastere a unei cariere politice impuse prin demnitate si verticalitate, a unei viziuni cuprinzatoare a marilor probleme ale lumii. Anterior lui Nastase, premiul fusese acordat, printre altii, presedintelui Egiptului, Anwar El-Sadat, presedintelui Africii de Sud, Frederique de Klerk, iar in anii urmatori regelui Spaniei Juan Carlos, in 2003, Papei Paul al II-lea, in 2004, si Iuliei Timosenko, in 2007. Discursul de receptie al primului-ministru roman, tinut in amfiteatrul Liard, a avut o prestanta intelectuala exceptionala, pledand pentru locul Romaniei in Uniunea Europeana si Alianta Nord Atlantica. Academicieni, mari profesori din elita Universitatii Sorbonna, politicieni, figuri notorii ale emigratiei romanesti in Franta au fost cuceriti de puterea de convingere a liderului de la Bucuresti.
Il insoteau la Paris in acea vizita care a cuprins si intense negocieri cu membri ai guvernului francez cativa ministri - Mihai Tanasescu, Mircea Geoana, Serban Mihailescu, Dan Nica. In cuvantarea lui a fost amintit si tezaurul de idei al marelui Titulescu, care alimenta generos, peste decenii, temeinicia unor actiuni diplomatice in folosul pastrarii pacii si echilibrului. Acum, Victor Ponta, lansat in politica de mentorul sau, Adrian Nastase, acum zece ani, in 2003, si-a asumat sarcina de a pleda pentru interesele Romaniei in fata presedintelui Frantei. Nastase l-a prezentat public pe Victor Ponta drept "micul Titulescu". La Paris am vazut ieri un premier al Romaniei sigur pe el, dezinvolt, capabil sa repare intr-o mare cancelarie a Europei ceea ce a stricat acasa Traian Basescu.
Nastase se afla in puscarie, se lupta aproape singur cu un mecanism infernal pus la dispozitia lui Basescu pentru pedepsirea adversarilor politici.
Recitesc motivatia juriului care il onorase pe Nastase cu premiul pentru "Curaj in politica". Are o noua relevanta acum, dupa sanctiunea nedreapta. Hollande, la Sorbona, se va fi gandit la inaltii functionari ai statelor asupriti de dictatorii din Est? Ponta o fi avut timp sa-i trimita de la Paris o vedere lui Nastase, cel care ii deschisese usa, cu o mana invizibila, la Elysee?