Dan Constantin (foto) publica in Jurnalul National articolul "Basescu, ocolit de WikyLeaks", pe care il puteti citi in continuare.
Curiozitate si teama - acestea sunt sentimentele declansate de difuzarea corespondentei diplomatice a Statelor Unite. Pana acum, cei aflati in aria de interes a Ambasadei SUA si a celor care actioneaza sub umbrela ei, au "scapat" de primele valuri ale devoalarii secretelor. Stim doar ceea ce s-a cerut de la Washington: sub largul inteles al datelor biometrice, diplomatii americani au sarcina sa culeaga informatii despre tot ceea ce priveste viata si opera liderilor romani. Pana sa aflam ce au "colec tionat" slujbasii statului american, Jurnalul National s-a pus in slujba acestei nobile cooperative "ochiul si timpanul", oferindu-se sa-i puna la dispozitie informatiile pe care le detine redactia despre "subiecti". Credem ca noi stam la coada, ne-am dumirit mai tarziu cum se traduce in fapt sintagma "bune oficii" sau care este esenta "parteneriatului strategic" cu marele licurici. Multele servicii de informatii ale statului roman au protocoale de colaborare cu institutiile similare ale Statelor Unite asa incat, nu trebuie sa ne ingrijoram ca la Washington nu s-ar sti cata apa plata bea la micul dejun Traian Basescu sau in ce bazin inoata seara premierul Boc.
Problema "subiectilor" nostri nu este ca stiu americanii ce fac ei toata ziua de lunga, cine se invarte prin biroul si casa lor, ce amantlacuri se mai rostogolesc in lumea afacerilor politice, de unde sunt banii milionarilor, ce vanzari anterioare s-au produs si ce servicii ii controleaza. Teama lor groaznica este sa nu le afle secretele prostimea condusa, sa nu se destepte multimile cu un ceas mai devreme si sa iasa iar in strada. Lectia Impuscatului este singura de care se mai tem, cat de cat, pungasii nostri de varf.
Pe de alta parte, intarzierea dezvaluirilor despre Romania poate sa aiba o explicatie si mai simpla: WikyLeaks sa nu aiba material de la Bucuresti. Ce diplomat american in functie are interes sa scrie ceva "de rau" despre prietenul de nadejde care a construit axa cu un singur pol, in jurul careia se invarte singur, nebagat prea mult in seama? Cum sa-l suparam pe parintele bordurilor care a ajuns capitalist de marmura pe banii Fondului American de Investitii? Cum sa le spunem sefilor din Wa shington ca politistii romani scoliti in America au invatat sa fure ca la carte, negociindu-si spagile la sange?
Peste asemenea informatii trebuie pus un strat gros de tacere, asa incat am mari indoieli ca vom citi ceva interesant in gramada de gunoi rasturnata de WikyLeaks pe masa Planetei.
Iata de ce, presedintele nostru cu grupa sangvina B III nu are apasari pentru moment dinspre Ambasada SUA. Nu da atentie subiectului si, ca orice tema care ar putea sa-l deranjeze, o evita.
Am urmarit iesirea lui Traian B. pe sticla de miercuri seara la B2TV - noua denumire a postului public dupa infuzia de cadre si deontologie de la B1TV. A fost un dans pe langa marile subiecte, o veritabila falsa stare a natiunii. Daca zbaterile din PDL si viitorul politic al Monicai Macovei sunt teme importante pentru tara, atunci sa ne luam la revedere de la un canal de televiziune la care cotizam prin lege, obligatoriu. Cele doua ziariste care il intervievau pe seful statului voiau sa ocoleasca gratios bugetul pe 2011, spinoasa problema Schengen, ceata din Republica Moldova. Inteleg ca Rodica Culcer statea cu batul in regia spectacolului, dar trecerea discutiei pe sabloanele lui Lazaroiu, desenate cu o seara inainte pe postul mama B1TV, devenise ridicola. Nici vulgara precizare a lui Basescu T. ca Romania a devenit "o tara de mamici si bebelusi" nu le-a deranjat pe amabilele gazde anesteziate. In consecinta, ziaristele nu au sesizat nici periculosul anunt al presedintelui ca Europa a ingropat modelul social, uitand sa-l intrebe ce facem cu primul capitol din Constitutia Romaniei. O fi sesizat vreun diplomat american ca Basescu tocmai a mai tras un sut primei legi a tari, informatie care in SUA ar da fiori celor care cred in constitutia lor ca in Biblie? O fi un motiv de suspendare asumat in direct de Basescu Traian care, iata, joaca iar ruleta ruseasca.