Inpolitics.ro: Un scenariu care revine in forta: Roberta, inlocuita de Boc la sefia Camerei (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

Un scenariu vehiculat intens toamna trecuta in urma unor scurgeri de informatii din PDL redevine actual, dupa demisia lui Emil Boc de la sefia guvernului. E vorba de manevra prin care fostul premier va fi propulsat, in compensatie, la sefia Camerei Deputatilor, si care ar urma sa aiba loc, din informatiile noastre, pana la finele actualei sesiuni.
In septembrie anul trecut, presa a relatat pe larg despre un plan menit sa il aduca pe Boc la sefia Camerei, in compensatie pentru iminenta schimbare de la carma guvernului.
Acest lucru ar fi fost posibil, Boc nefiind deputat, doar prin participarea premierului la alegerile partiale pentru un post de deputat lasat vacant prin decesul udemeristului Palfi Zoltan. Ulterior, Anastase ar fi fost schimbata cu Boc, pentru ca viitorul ex-premier sa aiba un loc de munca suficient de prestigios.
La vremea respectiva, PDL a dezmintit scenariul, iar el nici nu a devenit realitate.
Numai ca ultimele evenimente explica si de ce: potrivit dezvaluirilor recente ale lui Traian Basescu, acordul pentru demisia premierului a fost obtinut abia in luna decembrie, cand s-a stabilit si numele succesorului lui Boc, in persoana lui MRU.
Cum era nefiresc sa organizezi alegeri in miezul iernii, s-a tras de timp la maxim, astfel incit alegerile pentru colegiul nr.9 din Cluj - si pe cale de consecinta din alte cateva colegii vacante - au fost amanate sine die.
Pana intr-atat incat, acum cateva saptamani, USL a anuntat prin Victor Ponta ca va actiona civil si penal impotriva premierului Boc pentru a-l obliga sa respecte legea si sa organizeze alegeri partiale.
Probabil nu va mai fi nevoie de interventia procurorilor pentru ca, din datele noastre, pregatirile pentru alegeri sunt in toi. Tot scenariul respectiv explica si de ce Anastase nu a fost retrasa odata cu ministrii PDL, desi au existat cereri atat din partea unor lideri ai PDL, cit si din partea opozitiei.
Ideea este ca, potrivit aranjamentului, Anastase nu va pleca din post umilita, la cererea adverarilor, ci demna, invocand, cu actoriceasca eleganta, refuzul de a accepta postura de sefa pe linie de Camera a sefului ei pe linie de partid, Emil Boc. Drept pentru care ii va ceda acestuia postul, prin demisie.
Interesant de punctat ca potrivit acelorasi surse, lui Boc i s-ar fi oferit promisiuni din partea lui Traian Basescu ca se va face tot posibilul pentru ca el sa isi pastreze sefia Camerei si in mandatul urmator, inclusiv pe baza unor negocieri cu USL, in cazul victoriei acesteia. Alternativa pentru Boc - care nici nu a vrut sa auda de candidatura la primaria Cluj - ar fi fost un post inalt la nivel european, ca reprezentant al Romaniei, numai ca fostul premier prefera sa ramana "la intern". De altfel, nu e intamplatoare iesirea la rampa a lui Valeriu Stoica, la finele lunii trecute, prin care il avertiza public pe Boc ca nu ar fi o idee buna sa candideze la primaria Cluj.
De asemenea, se vehiculeaza posibilitatea ca Boc sa cedeze dupa locale sefia partidului catre Vasile Blaga.
Colegiul nr.9 din Cluj, reamintim, include comuna natala a premierului, Rachitele, in judetul respectiv PDL avand cea mai mare reprezentare dintre toate partidele. In plus, la alegerile din 2008, colegiul respectiv a fost castigat zdrobitor de PDL, cu peste 44% dintre voturi, dar a revenit udemeristului gratie jocului redistribuirilor, astfel incat este considerat un colegiu 100% sigur pentru democrat-liberali.