Senatorul Nicolae MOGA a sustinut o declaratie politica intitulata "Mineriada prin cuvinte", pe care o puteti citi in continuare.
Se spune ca un cuvant rau, spus cu intentie, poate produce mai multe pagube decat forta unui cutremur. In general sunt un bun ascultator, dar asta nu inseamna ca ' diger ' foarte usor si foarte repede anumite cuvinte aruncate ca o manusa a sfidarii in arenele tot mai ' prafuite ' si ' deocheate ' ale talk-show-urilor dambovitene.
Presedintele ne-a obisnuit in primul sau mandat cu un fel de rol de ' jucator ', cu un neastampar al loviturilor de teatru, de cele mai multe ori bine orchestrate si bine gandite pentru a distruge orice opozitie politica. Un joc crud de-a razboiul unuia impotriva tututror, toata tara fiind asimilata unei primarii uriase, iar noi, parlamentarii, unor consilieri locali, parteneri de jocul infantil, dar generator de ambitii megalomane, ' de-a hotul si vardistii '.
De curand presedintele se crede si filosof. Ba mai mult de atat, se crede si istoric si arunca cu jigniri intr-o persoana respectabila si respectata care si-a castigat si dupa Revolutie simpatia poporului roman. Regele Mihai este facut 'sluga la rusi ', un ' las ', un personaj istoric care, prin abdicarea sa , a generat ' un act de tradare a interesului national '. Se pare ca foarte la moda a devenit cuvantul incriminant ' tradare ', utilizat atat de presedinte, in privinta regelui, cat si de fostul sau consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, in privinta presedintelui partidului nostru. Oamenii acestia imi amintesc inevitabil de personajele caragialiene, acum ca tot suntem in zilele bacalaureatului la limba si literatura romana. Acolo avem o abundenta de replici grotesti, in care personaje precum Farfuridi, Branzovenescu si chiar Catavencu se acuza unii pe altii de ' tradare '. Cuvinte mari care se umplu de ridicol cand sunt aruncate de oameni cu vocatie de marionete. Pentru ca cei care recurg la asemnea strategii de imagine , prin ' innegrirea ' portretelor altora au o problema de identitate. Fostul capitan de nava nu a trecut probabil niciodata de nesiguranta secundului si de rolul acestuia si si-a fortat anvergura pentru a sari prea repede etapele, fostul consilier prezidential a trecut prea brusc de la prognoza sociologica a alegerilor parlamentare si prezidentiale la rolul principal intr-o piesa cu multe necunoscute pentru calificarea sa.
La ' mineriada prin cuvinte ' nu ti se cere nici cultura genreala prea multa, pentru ca altfel nu te-ai putea exprima asa, ai avea mai mult discrenamant si respect pentru valorile in care cred altii, chiar daca tu nu crezi, nici patriotism prea mult. Ceea ce obtii este efectul de bumerang, exact invers a ceea ce ai vrut. Incercand sa-i faci pe altii de ras, te faci pe tine si ceea ce reprezinti tu ca demnitar. Ar fi simplu sa fii un om de rand si sa-ti dai cu parerea. Jurnalistii ti-ar gasi un loc la rubrica ' Vox populi '( ' Vocea poporului '), si o alta tata Veta, mai moderna, ar spune admirativ despre tine ca ' bati adanc ! ' sau ' combati bine ', dar cand esti sef de stat, originalitatile in exprimare si limbajul neaos nu fac nimanui niciun bine. Iar planurile megalomane de regionalizare in ' opt timpi ' si doua judete incep sa semene picatura cu proiectul unui alt personaj care lua decizii arbitrare in aplauzele unei suite de ' tovarasi ' care isi temeau scaunul si privilegiile.