Vasile Dancu, posesor (inca) de carnet de membru PSD, dar cu simpatii neascunse pentru Basescu si PD-L, apreciaza ca un alt partid de stanga va aparea pe esichierul politic romanesc, daca PSD nu va ajunge sa devina ceea ce se asteapta sa fie.
"Daca PSD nu reuseste in aceasta legislatura sa faca o opozitie frumoasa, sa se curete, sa devina ceea ce ar putea sa devina, atunci se va naste un nou partid de stanga. Nu pentru ca este vointa cuiva, ci pentru ca va fi o nevoie a oamenilor, mai ales a celor din Ardeal, a intelectualilor, care nu se simt reprezentati de un anumit standard scazut intelectual al stangii din acest moment", a declarat Vasile Dancu.
Acesta sustine ca Transilvania nu are apetenta pentru tipul acesta de social-democratie, "care este promovat sub arta centralista". Sociologul clujean s-a referit si la faptul ca o serie de membri ai PSD care "se pricepeau sa gandeasca si sa scrie" si cu care a lucrat la remodelarea stangii au fost marginalizati. "In PSD, unii din oamenii care se pricepeau nu numai la adunat voturi, ci se pricepeau si sa gandeasca si sa scrie, au fost impinsi spre inafara, altii au ramas inca. Sunt o gramada de oameni care pot sa gandeasca. Ma refer la Adrian Nastase, este un foarte bun ideolog, un partener de dialog cu ceilalti, la Adrian Severin, Cristian Diaconescu. Din pacate, Dan Mihalache a fost impins inafara partidului. Radu Podgoreanu - un foarte bun ideolog, nu stiu ce s-a intamplat cu el. Deci exista foarte multi oameni in PSD care pot gandi - sigur ca nu i-am spus pe toti, v-am dat doar cateva exemple. Sunt multi oameni cu care am lucrat impreuna cativa ani la o remodelare a stangii si care pot sa gandeasca lucuri interesante. Sigur, si vechea generatie, apropiati de-ai domnului Iliescu: Dan Mircea Popescu, Razvan Theodorescu sunt oameni care ar putea sa gandeasca si sa vina cu o varianta la dezbatere", a declarat Vasile Dancu, adaugand ca si Mircea Geoana se numara printre cei care pot avea un cuvant de spus si cu care a visat modelarea stangii.
"Mircea Geoana este un tip care intelege aceste lucruri, am discutat de multe ori, am visat impreuna, pot sa spun, alaturi de el, are apetenta la idei si ideologii, ar putea sa participe si el la un asemenea efort. Din pacate nu le-a pus in practica si mi s-a parut ca s-a lasat invins de cei care vin pragmatici si spun ca ideologiile nu conteaza, ca banu-i important", a mai spus Vasile Dancu, adaugand ca Geoana este "un tip deschis, democratic, care a creat o atmosfera de dezbatere in partid, pe care altii n-au creat-o inaintea lui; este un lucru pentru care il respect si-l voi respecta".