Liga Alesilor Locali PNL a adoptat ieri cinci rezolutii care vor fi inaintate conducerii liberale, pentru a fi promovate in Guvern. Prima rezolutie priveste "cresterea resurselor financiare alocate autoritatilor locale" si solicita marirea sumelor defalcate de la bugetul de stat pentru bugetele localitatilor. O alta rezolutie face referire la "pregatirea alegerilor locale" si cuprinde mai multe propuneri ale LAL- PNL pentru pregatirea eficienta a alegerilor locale din 2008. A treia rezolutie solicita "votul uninominal pentru alegerea consilierilor locali si judeteni si a presedintelui Consiliului Judetean", aceasta fiind dealtfel una dintre prioritatile declarate ale PNL. A patra rezolutie adoptata de LAL- PNL pune in discutie "schimbarea sistemului de subventionare a energiei termice", alesii liberali considerand ca aceasta problema este una urgenta, in conditiile in care majorarea pretului la gazele naturale va afecta majoritate populatiei. In fine, ultima rezolutie. Cea privind descentralizarea, a fost si cea care a generat ieri si cele mai aprinse discutii si se constituie intr-o serie de reprosuri la adresa democratilor si mai ales a ministrului Vasile Blaga.
Problema descentralizarii este una foarte importanta pentru alesii locali liberali si nu numai, dupa cum a marturisit ieri Ludovic Orban. Presedintele LAL-PNL a declarat ca a primit suficiente semnale si de la primarii altor partide, inclusiv PD, care se plang de centrlizarea excesiva. Orban a acuzat demagogia ieftina a celor care vorbesc despre descentralizare si culpabilizeaza guvernul Nastase in conditiile in care singurul ministru in masura sa rezolve situatia este democratul Vasile Blaga. Iar acesta nu a facut nimic in aceasta privinta, preluand doar parodia guvernarii PSD, prin care gardienii au devenit politisti comunitari si atat. "Din pacate, Blaga tine cont de interesele generalilor din minister, care vor sa-si pastreze retelele de influenta", a declarat Orban. Liderul liberal este convins ca "Blaga este direct interesat sa nu aplice legea descentralizarii", dar nu mai poate amana foarte mult acest lucru, in conditiile in care la sfarsitul lui noiembrie trebuie sa dea socoteala in guvern pentru modul in care a gestionat chestiunea descentralizarii.

Liberalii sustin trecerea politiei din subordinea MAI in cea a autoritatilor locale

In aceste conditii, Orban crede ca ministrul democrat va aplica pana la urma aceasta lege, iar daca nu, va veni altcineva in locul sau sa o faca: "O va face cu siguranta, daca nu el, atunci alt ministru". Orban a explicat si motivul pentru care legea descentralizarii nu a avut succes pana acum, desi a fost aprobata de Parlament cu unanimitate de voturi si este una din conditiile esentiale pentru aderarea la UE: "Cum va imaginati ca toti generalii din Politie accepta de buna voie si nesiliti de nimeni sa ramana fara armata din teritoriu, cu care intretine atatea relatii si interese comune?!". Descentralizarea in acest caz presupune trecerea politiei din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in cea a autoritatilor locale, populatia avand astfel o putere mai mare de control asupra politistilor.

"Dizidentii stau si arunca la televizor cu noroi in partidul care i-a ajutat sa aiba o cariera politica"

Surprinzator, de pe lista rezolutiilor adoptate ieri de LAL lipseste luarea de pozitie a alesilor locali cu privire la dizidentii PNL. Orban a explicat acest lucru prin aceea ca majoritatea alesilor s-au aratat nemultumiti de faptul ca in loc sa se vorbeasca de problemele administratiilor locale, toti liberalii trebuie sa dea raspunsuri la "cea a mai spus Turcan sau Stoica sau Boureanu". Toti acestia "stau si arunca la televizor cu noroi in partidul care i-a ajutat sa aiba o cariera politica", reprezentantii LAL aratand ca este foarte frustrant ca cineva sa distruga prin cateva vorbe toata increderea pe care ai dobandit-o prin eforturi indelungate. Fiecare din cele cinci rezolutii adoptate de LAL a fost prezentata de un lider liberal. Astfel, Mihai Voicu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, a expus in cateva cuvinte rezolutia referitoare la necesitatea introducerii votului uninominal, masura care ar consolida democratia si ar intari controlul cetatenilor asupra alesilor locali. Ludovic Orban, presedintele LAL, a prezentat rezolutia privitoare la schimbarea sistemului de subventionare a energiei termice, LAL solicitand Guvernului acordarea unor subventii in trepte catre familiile cu buget mic, prin intermediul autoritatilor locale. Consilierul judetean Victor Manea, presedinte al LAL Regiunea de SE, a precizat ca punctul de vedere al alesilor locali liberali este acela ca nu se poate realiza integrarea in UE fara o descentralizare totala a politiei, sistemului de sanatate, al educatiei si a agriculturii. Ionel Chirita, vicepresedinte LAL si primarul Harsovei, a expus rezolutia referitoare la cresterea sumelor de bani alocate de autoritatile centrale administratiilor locale, LAL fiind de parere ca aceasta masura ar duce la imbunatatirea conditiilor de viata si intarirea autoritatilor locale. In fine, rezolutia privind adoptarea unui calendar de pregatire pentru alegerile locale a fost prezentata de Dan Motreanu, secretarul general al PNL, potrivit caruia este necesara o evaluarea a activitatii de pana acum a alesilor locali liberali, functie de care urmeaza sa fie desemnati viitori candidati ai partidului.