DeCeNews: Diktatul de la Berlin (Autor : Bogdan Chirieac)

D-na Angela Merkel si dl. Martin Schultz, germani amandoi, sunt cei care au impus, practic, Romaniei un prag la referendumul de suspendare al presedintelui. De la CCR si de la dl. Augustin Zegrean nu are nimeni nicio pretentie... Urmare a presiunilor de la Berlin, directe sau via Bruxelles, demiterea presedintelui Basescu se poate face cu 9,16 milioane de participanti la vot. Intre cele 27 de state membre UE, doar Romania si Lituania au prag electoral la referendum. Lituania are o explicatie, fiind un stat unde exista mai putin de doua milioane de persoane cu drept de vot.
Decizia recenta a d-lui Traian Basescu de a boicota referendumul pune Romania in fata unor optiuni impotriva logicii elementare si a valorilor fundamentale ale democratiei. Boicotul d-lui Basescu si al PDL duce la incalcarea secretului votului. Se presupune ca doar cei care se vor prezenta la urne vor vota impotriva lui Basescu. Mai mult, decizia anuntata a Suspendatului de a se intoarce la Cotroceni, chiar cu noua milioane de voturi impotriva, pune grave probleme de legitimitate, nu doar a presedintelui, ci a tuturor institutiilor statului. In ultimele sale aparitii televizate, presedintele a afirmat clar ca ii va aduce in fata legii pe "autorii loviturii de stat", a amenințat un mogul de presa ca nu mai avea contracte cu statul - rezulta ca dl. Basescu da si ia aceste contracte -, a explicat de ce Romania va fi exclusa din Europa, fara dansul la Cotroceni, si a escaladat toate culmile demagogiei cu pretextele pe care le-a gasit pentru a explica de ce romanii trebuie sa se fereasca de esența democraiiei: votul liber, secret, egal si corect.
Nu-mi pierd timpul acum amintind noile lozinci ale d-lui Basescu si PDL: "Salvați Romania, ascunzandu-va in ziua votului sub pat". Problema nu mai este a d-lui Basescu, despre care scriam zilele trecute ca a iesit din istorie pentru a intra in ridicol.
Problema este astazi nu doar a Romaniei, ci si a Germaniei. In 1940, Diktatul de la Viena marca viața a milioane de romani, unii dintre ei pierzand-o definitiv in urma prigoanei hortyste. Diktatul de la Berlin risca, in 2012, sa marcheze pentru inca o generatie Romania. Germania reprezinta astazi locomotiva Europei, principala forta integratoare, speranta intregului Est, fost comunist. Sunt cunoscute reclamele din Romania, in care, doar fiindca se precizeaza provenienta germana a unei marfi, de la automobile la vopseluri, succesul este garantat. A fi german astazi in Romania inseamna a fi drept, corect, cinstit, de calitate. Pe scurt, o garanție. Cum vor reactiona d-na Merkel si dl. Schultz, daca dl. Basescu se intoarce la Cotroceni cu sapte sau opt milioane de voturi impotriva? Explicatia cu romanii care au boicotat lovitura de stat sunt aberante. Bashar al-Assad in Siria gaseste explicatii mai robuste crimelor ingrozitoare pe care le-a comis. Il va felicita d-na Merkel pe dl. Basescu, pentru succesul de a obtine opt milioane de voturi impotriva si cateva voturi pentru? Spre deosebire de Germania lui Hitler, Germania d-nei Merkel este un stat profund democratic. Sunt convins ca d-na Merkel si dl. Schultz nu si-au dat seama ca, practic, au impus un diktat Bucurestiului. Ma astept ca ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas Von Mettenheim, care tocmai s-a intalnit cu premierul Ponta, sa fi transmis corect la Berlin ultimele desfasurari din Romania. Sau macar scrisoarea trimisa marti de premierul Ponta direct d-nei Merkel sa ajute la constientizarea raului involuntar pe care decizia d-nei Cancelar l-a facut pentru 22 de milioane de romani.