Noua sesiune parlamentara a inceput tensionata pentru social-democrati. Fostul lider al Organizatiei de Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a demisionat din PSD, invocand modul in care se lucreaza in partid. Presedintele fondator Ion Iliescu a fost criticat de Viorel Hrebenciuc si Vasile Dancu pentru absenta sa indelungata de la sedintele de partid, iar Mircea Geoana a acordat credit tinerilor in detrimentul batranilor, promovandu-l pe Victor Ponta la vicepresedintia Camerei Deputatilor.

Dan Ioan Popescu si-a dat demisia pe motiv ca PSD a incetat sa mai fie un partid democratic, in opinia sa, promovarile si sanctiunile luandu-se "pe criteriul unic al apartenentelor la grupuri si in care "leaderul"partidului este manevrat de grupari care nu mai au legatura cu principiile doctrinare sau de identitate politica ale partidului".
"Singura strategie aplicata la ora actuala (n.r. - in partid) este "sa ne mearga noua bine". Ca atare, se inlatura, treptat, toti cei care ar putea impiedica in acest demers", sustine Popescu. El afirma ca puterea in PSD este concentrata "in mana unor grupuri de interese care se aliaza sau se ataca, in functie de interesul de moment, partidul neavand, practic, nicio strategie politica de partid de opozitie, eliminandu-se si contactul direct, real, cu oamenii si cu nevoile lor".
Potrivit lui Dan Ioan Popescu, o parte a conducerii actuale a partidului manifesta dispret fata de cei care au slujit ani la rand partidul si continua sa o faca si in prezent. Presedintele PSD, Mircea Geoana, si liderul grupului social-democratilor din Senat, Ion Iliescu, au catalogat demisia din partid a lui Dan Ioan Popescu din partid drept "o pierdere". Totodata, presedintele PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, a declarat ca este surprins de decizia lui D.I.P. de a demisiona si ca motivele acestuia sunt "personale".

Ofertat de conservatori

La scurt timp dupa anuntarea demisiei, Dan Ioan Popescu a fost ofertat de PC, prin presedintele sau, Dan Voiculescu. Acesta a spus ca fostul lider al PSD Bucuresti nu si-a manifestat intentia de a se inscrie in PC, dar ca nu exista motive pentru care acesta nu ar putea fi primit in formatiunea pe care o conduce. Dan Voiculescu a declarat, la finalul reuniunii Biroului Politic al partidului, ca pentru PC fostul lider social-democrat "va fi liber" in momentul in care isi va prezenta demisia in Camera Deputatilor, asa cum o impun "uzantele". "Nu avem motive sa nu-l primim. Noi nu-l vedem pe DIP ca un om pe care sa nu-l primim in partid, pentru ca, din cate stim noi, nu e condamnat, nu are nimic", a declarat Voiculescu, intrebat fiind daca PC ar fi de acord cu inscrierea lui D.I. Popescu in randurile sale.

Iliescu, sapunit pentru absentele de la sedinte

Inainte de demisia-surpriza din PSD, Viorel Hrebenciuc si Vasile Dancu i-au reprosat lui Ion Iliescu absenta de la sedintele Biroului Permanent National (BPN).
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a precizat, dupa intalnirea conducerii partidului, ca a convenit cu Ion Iliescu ca acesta sa participe mai des la sedintele formatiunii.
Ion Iliescu, care isi va pastra functia de lider al grupului PSD din Senat, a "promis" conducerii social-democrate ca va veni de acum inainte la sedintele BPN, "pentru ca este mai util si mai intelept sa participe la sedinte", a spus Geoana. Ion Iliescu a participat ieri la sedinta BPN al PSD, dupa mai multe luni de absenta.