Dupa ce liderul PSD, Mircea Geoana, a trimis joi scrisori deschise catre presedintele Traian Basescu si prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu in care lua atitudine fata de intentiile UDMR si UCM de a organiza un referendum pentru autonomia ¥inutului Secuiesc, PSD a sesizat ieri Curtea Constitutionala, solicitand un punct de vedere asupra legalitatii acestui demers.
Diaconescu a precizat ca, in sesizare, PSD cere Curtii Constitutionale sa se pronunte, din perspectiva articolului 8 al Constitutiei si a Legii partidelor politice, asupra demersurilor UDMR si UCM de a organiza un referendum care are ca obiect obtinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice.
"Acest deziderat (al UDMR si UCM - n. red.) contravine, in opinia PSD, atat legilor in vigoare, Constitutiei, dar si normelor europene, si dorim ca instanta Curtii Constitutionale sa formuleze un punct de vedere asupra legalitatii si constitutionalitatii acestui demers", a declarat purtatorul de cuvant al PSD.

PD cere demisia lui Markó Béla

Pe de alta parte, liderii PD Co-vasna considera ca presedintele UDMR, Markó Béla, ar trebui sa aiba demnitatea de a-si da demisia din functia de vicepremier, pentru ca incita la incalcarea Constitutiei Romaniei, prin declaratiile facute pe tema autonomiei teritoriale. "El, ca vicepremier, incita la incalcarea Constitutiei Romaniei, si cred ca ar face acest lucru altfel daca ar vorbi doar ca lider de partid, demisionand din Guvern", a spus presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu.
El a adaugat ca, in calitate de lider de partid, Markó Béla are dreptul sa ceara ce vrea, dar avand si calitatea de guvernant, nu are dreptul sa "incite la incalcarea Constitutiei". Baciu considera ca Markó Béla este doar vicepremierul maghiarilor, nu si al tuturor romanilor, adaugand ca are probe care sustin aceasta afirmatie. "Ar trebui sa aiba demnitatea sa demisioneze din Guvern", a mai spus presedintele PD Covasna.