Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate, miercuri, cele doua sesizari ale presedintelui Senatului, Mircea Geoana, in legatura cu conflictul juridic de natura constitutionala intre Parlament si presedintele tarii ca urmare a emiterii de catre acesta a unor decrete pentru desemnarea unor membri ai Guvernului ca ministri interimari.
Pe 10 noiembrie, judecatorii au amanat sa se pronunte asupra celor doua sesizari. Sesizarile formulate de presedintele Senatului vizeaza, intr-un caz, decretul privind numirea democrat-liberalului Vasile Blaga in functia de ministru interimar la Ministerul Administratiei si Internelor si in functia de vicepremier, ca urmare a revocarii din functie a social-democratului Dan Nica, iar, in al doilea caz, decretele unor membri ai Guvernului ca ministri interimari, dupa demisiile ministrilor social-democrati, toate decretele fiind emise pe 1 octombrie.
Prin semnarea decretelor ca urmare a demisiilor ministrilor PSD, Emil Boc prelua interimar si functia de ministru al Educatiei, Gheorghe Pogea pe cea de ministru interimar al Muncii, Gabriel Sandu devenea ministru interimar al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Radu Berceanu, ministru interimar al Agriculturii, Elena Udrea, ministru interimar al Mediului, Catalin Predoiu, ministru interimar al Afacerilor Externe, Adriean Videanu, ministru interimar al Sanatatii, iar Sorina Luminita Placinta, ministru interimar pentru Relatia cu Parlamentul.
Vicepresedintele PSD, deputatul Victor Ponta, anunta pe 16 octombrie ca PSD contesta la Instanta de Contencios Administrativ, precum si la CCR legalitatea decretului de numire a ministrului Vasile Blaga in functia de ministru de Interne, precum si modalitatea de desemnare a ministrilor interimari pe functiile ministrilor demisionari ai PSD, fara ca Guvernul sa se fi prezentat pentru un vot de incredere in fata Parlamentului. "Prin numirea ministrilor PD-L pe functiile care au apartinut PSD s-a schimbat structura cabinetului si, conform Constitutiei, doar prin votul Parlamentului se poate schimba structura politica", a argumentat Victor Ponta. El a subliniat ca, daca cele doua sesizari vor fi acceptate de Instanta de Contencios Administrativ, respectiv de CCR, toate actele semnate de Vasile Blaga vor deveni nule, la fel ca si decretele semnate de ministrii interimari dupa ce au ocupat aceste functii. Astfel, se vor anula toate actele care si-au produs efecte daca o persoana a fost vatamata prin acestea", potrivit legislatiei de resort.
Totodata, Mircea Geoana anunta, pe 15 octombrie, intentia de a sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la modalitatea desemnarii noului premier. "Dar este practic de neacceptat ca, in mod deliberat, fara sa se constate existenta unei majoritati, ca domnul Basescu sa incalce spiritul Constitutiei. Constitutia este o forma de plastilina pentru domnul Basescu. Practic, in evidenta unei majoritati de 65%, nu poti sa vii cu un candidat de premier, care este de fapt o forma mascata de a-l perpetua pe domnul Boc pentru acces la resurse si la organizarea alegerilor prezidentiale. Romanii trebuie sa stie ca acest lucru este adevarata miza a domnului Basescu", arata liderul PSD.