Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, astazi, cu unanimitate de voturi, respingerea sesizarii Partidului Democrat-Liberal (PD-L) referitoare la neconstitutionalitatea unor dispozitii din Regulamentul Senatului.
Cu unanimitate de voturi, sesizarea a fost respinsa ca inadmisibila, in virtutea principiului autonomiei regulamentare a Camerelor Parlamentului, a anuntat CCR.
Initiatorul sesizarii este deputatul PD-L Mihail Boldea. El sustine ca cele 45 de zile, prevazute de Legea fundamentala, pentru pronuntarea Senatului cu privire la actele normative primite si cele 60 de zile in cazul Codurilor, sunt interpretate "intr-o maniera proprie" de Regulamentul Senatului, care prelungeste si blocheaza procesul legislativ.
"Regulamentul Senatului interpreteaza termenele intr-o maniera proprie si transforma zilele constitutionale, care sunt calendaristice, in zile lucratoare. Astfel, cele 45 de zile calendaristice date termen de Constitutie pentru a se adopta o lege in Senat se prelungesc nepermis, blocand procesul legislativ, care este si asa departe de a merge ca uns, cum ar trebui", sustinea Boldea.
De asemenea, o alta eroare de interpretare, in opinia deputatului democrat-liberal, face ca acest termen sa fie luat in considerare abia dupa obtinerea avizelor consultative legale si nu din momentul depunerii proiectului de lege la Senat, asa cum prevede Constitutia, lucru care duce inevitabil la alte intarzieri ale procesului de adoptare a actelor normative.
"Parlamentul Romaniei este institutia fundamentala a statului de drept. Initiativa mea si a colegilor mei deputati PD-L urmareste sa puna in acord functionarea Senatului cu Constitutia Romaniei, legea in baza careia functioneaza statul roman. Este anormal, intr-un stat de drept, ca exact Parlamentul sa functioneze dupa reguli in dezacord cu Constitutia. Demersul nostru este menit, in principal, sa grabeasca procesul legislativ in Romania si sa nu mai avem de-a face cu situatii in care initiative legislative sunt uitate prin sertare", afirma initiatorul sesizarii depuse la Curtea Constitutionala.