Statele Unite au propus Japoniei livrarea a 80 de rachete antiracheta de tip Patriot, dupa testele cu rachete nord-coreene de la inceputul lunii iulie, a anuntat, ieri, agentia de presa nipona Kyodo. Japonia, care accelereaza amplasarea unui scut antiracheta, intentioneaza sa accepte oferta Statelor Unite, adauga Kyodo, citand surse a caror identitate nu o precizeaza.

Ministerul japonez al Apararii urmeaza sa produca sub licenta, pana la sfarsitul acestui deceniu, rachete sol-aer Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3), insa prefera, pentru moment, sa cumpere sistemele direct de la Statele Unite. Agentia Kyodo a precizat ca Ministerul Apararii a cerut un buget de 11,6 miliarde de yeni (78 de milioane de euro) pentru achizitionarea rachetelor americane. PAC-3 este o racheta sol-aer teleghidata, care poate intercepta alte rachete, inclusiv cele nord-coreene de tip Rodong, cu o raza de actiune de circa 1.300 de kilometri.
Coreea de Nord a testat, in data de 5 iulie, sapte rachete, una dintre acestea fiind de tip Taepodong-2, cu o raza de actiune care poate ajunge la 6.700 de kilometri.
Iranul si Coreea de Nord baga spaima in tarile vecine
Teama fata de Iran si Coreea de Nord a condus la cresterea interesului pentru rachetele de tip Patriot PAC-3 imbunatatite, a afirmat, miercuri, un oficial din conducerea Lockheed Martin Corp., principalul antreprenor. Racheta Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) este descrisa de companie drept principalul mijloc de aparare din lume impotriva rachetelor balistice tactice care pot transporta arme nucleare, chimice sau biologice, precum si rachete de croaziera si avioane.
Noua natiuni au cumparat o versiune a sistemului de aparare aeriana Patriot, care a intrat in productie in 1980 - Arabia Saudita, Kuweit, Japonia, Taiwan, Grecia, Germania, Olanda, Israel si Spania.
"Si toate acestea sunt interesate de capacitatea (imbunatatita)", a precizat John Ward, vicepresedinte pentru dezvoltare internationala in cadrul Lockheed, situata in Florida.
O baterie imbunatatita Patriot PAC-3, care include radar, ar putea costa 500 de milioane de dolari, in functie de cate lansatoare are, a mai spus Ward, dupa ce a prezentat un rezumat privind rolul pe care il are Lockheed in scutul american antiracheta. Compania a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la posibila valoare a afacerilor cu mijloace de aparare antiracheta sau la veniturile sale anuale.
Filiala Lockheed din Bethesda, statul Maryland, principalul furnizor al Pentagonului, a anuntat primele vanzari internationale de rachete PAC-3 in ianuarie 2005. Compania a precizat ca, prin intermediul unui contract de 532 de milioane de dolari cu armata SUA, 32 de rachete vor ajunge la Olanda si 16 in Japonia, dintr-un total de 156 care trebuie sa fie livrate armatei anul acesta.
John Ward a mai spus ca Japonia a solicitat grabirea livrarii, dupa ce Coreea de Nord a testat sapte rachete, incepand de la 4 iulie, in pofida insistentelor internationale de a nu face acest lucru. In plus, Japonia a cerut Statelor Unite date despre costul altor 16 rachete PAC-3, putand sa-si dubleze achizitia, a adaugat acesta."Eu cred ca acesta este rezultatul direct al testelor cu rachete efectuate da Coreea de Nord", a aprecizat Ward.
Pe de alta parte, agentia japoneza de stiri Kyodo a precizat, citand surse apropiate relatiei SUA-Japonia, ca Washingtonul s-a oferit sa furnizeze Japoniei cu pana la 80 de rachete Patriot mai mult, ca urmare a testelor nord-coreene. Ministerul japonez de Externe a anuntat luna trecuta ca Statele Unite vor trimite interceptoarele PAC-3 la Baza Aeriana Kadena, situata pe insula Okinawa.
Turcia si alti vecini ai Iranului, aflat sub presiunea comunitatii internationale pentru a-si suspenda programul nuclear, si-au manifesta, de asemenea, interesul fata de unele imbunatatiri la sistemul de aparare aeriana Patriot. "Am avut discutii serioase cu autoritatile turce", privind furnizarea a patru sau cinci baterii PAC-3, a mai spus Ward, adaugand ca Lockheed cauta parteneri turci pentru co-productie. "Sunt multi clienti din Orientul Mijlociu care, anterior, nu si-au manifestat interesul (fata de imbunatatirile PAC-3) si care acum au cerut date si vin la testari", a precizat acesta.
Un alt beneficiar al tensiunilor actuale este sistemul maritim de aparare antiracheta al Lockheed, Aegis, si anume imbunatatirea navelor de razboi ale SUA si Japoniei, pentru a detecta si, daca este nevoie, a dobori rachetele balistice. Sistemul de aparare Aegis este instalat pe 80 de nave din toata lumea, inclusvi in Japonia, Coreea de Sud, Norvegia si Australia.