Dupa cum a promis de mai multe ori, ministrul de stat Adriean Videanu si-a anuntat ieri demisia din functie, cu doar o zi inaintea inceperii campaniei electorale pentru Primaria Capitalei in care s-a angajat din partea Aliantei D.A. PNL-PD. Succesorul sau este mai putin cunoscut, el fiind democratul Gheorghe Seculici, in prezent presedinte al Consiliului Judetean Arad.

Fostul vicepremier coordonator al domeniilor economice, Adriean Videanu, anuntase din timp ca PD este preocupat de gasirea unei solutii pentru asigurarea continuitatii la acest nivel al Executivului, urmand sa-l desemneze pe viitorul vicepremier dintr-o lista de patru nume, toti membri ai PD si personalitati care corespund atat criteriului profesional, cat si celui politic. Printre posibilii inlocuitori ai lui Videanu, aflat vreme indelungata in carti pentru a prelua postul vacantat de vicepremier, s-a aflat vicele PD, Radu Berceanu. Noul vicepremier este presedintele Consiliului Judetean Arad, democratul Gheorghe Seculici, a carui fiica, sotia primarului Gheorghe Falca, il are nas de casatorie pe presedintele Traian Basescu. Prin urmare, Basescu si Seculici sunt cumetri. Gheorghe Seculici s-a nascut in aprilie 1953 in comuna Rod, judetul Sibiu. El este arhitect, absolvind Institutul de Arhitectura “Ion Mincu“ din Bucuresti.
Din 1994 este membru PD. Seculici a fost consilier municipal intre 1992-2002, consilier judetean la Arad si, in urma alegerilor locale din 2004, a fost ales presedinte al CJ Arad. Seculici a lucrat intre 1979 - 1991 la Institutul de Proiectari Arad, privatizat in 1991, cand a obtinut un pachet important din actiunile institutiei. El este casatorit, iar fiica sa este sotia primarului de Arad, Gheorghe Falca (PD), ce il are ca nas de casatorie pe presedintele Traian Basescu.

Seculici nu este un “no name“

Viitorul vicepremier Gheorghe Seculici nu este “un no name“, a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu. “Cu totii am fost la un moment dat niste no name (anonimi - n.r.)“, a adaugat seful Executivului, subliniind ca Seculici are experienta administrativa, o functie importanta in partid si cunostinte economice care il recomanda pentru functia de vicepremier. Cu toate acestea, potrivit lui Tariceanu, Gheorghe Seculici nu va prelua de la Adriean Videanu atributiile de negociere cu FMI. “In mod normal, in toate tarile europene sarcina negocierilor cu FMI o are Ministerul de Finante. Ca atare, in viitor, cel care va purta responsabilitatea acestor negocieri va fi ministrul Finantelor“, a mai spus premierul.

Luat prin surprindere

Gheorghe Seculici a declarat, intr-o conferinta de presa, la Arad, ca este “total surprins“ de numirea sa in functia de ministru de stat, in locul lui Adriean Videanu, afirmand ca a aflat vestea abia ieri, in jurul amiezii. “Nici nu stiam ca am fost luat in vizor de Biroul Permanent National, iar surpriza a fost foarte mare cand mi s-a comunicat ca am fost numit vicepremier. Urmeaza ca maine (astazi - n.r.) sa ma aflu la Bucuresti pentru a depune juramantul“, a spus Seculici.