Cateva miliarde de lei au ramas in bugetul comunei Poiana Mare, pentru ca primarul Petre Simion si directorii scolilor nu se inteleg in privinta cheltuirii banilor pentru lucrarile de reparatii.
In lunile septembrie si octombrie ale acestui an, catre bugetul Consiliului Local Poiana Mare au sosit prin hotarare de guvern aproape 4,5 miliarde de lei vechi pentru reparatii si consolidari la doua scoli generale si liceul din comuna. Neintelegerile iscate intre primarul Petre Simion si directorii abia numiti in functie au facut insa ca banii de la guvern sa ramana neatinsi pana in prezent. Nu au fost semnate nici macar contractele pentru realizarea lucrarilor de reparatii la scoli, desi autoritatile locale au avut timp berechet sa inceapa procedurile de licitatie. Primarul comunei Poiana Mare, Petre Simion, a declarat ca licitatia nu cade in sarcina administratiei publice locale, desi banii au venit direct in bugetul consiliului local, si ca, de fapt, beneficiarii adevarati sunt scolile ai caror directori ar trebui sa se ocupe de organizarea procedurilor de licitatie. "Eu nu fac licitatie pentru ca directorii de la scoli trebuie sa fie implicati, iar reparatiile se fac la scoli, chiar daca banii au venit in bugetul consiliului local. Eu le-am trimis adresa sa accepte consilieri locali in comisia de licitatie, insa nu vor. Eu o sa le dau banii daca fac licitatie pana la sfarsitul anului, daca nu, banii necheltuiti se vor duce in fondul de rulment si vor fi folositi in aceleasi scopuri anul viitor", a spus primarul Petre Simion.
Lucrarile au fost demarate deja la o scoala
De cealalta parte a baricadei, lucrurile sunt prezentate insa cu totul altfel. Reprezentantii celor trei unitati scolare au precizat ca nu au reusit sa gaseasca modalitati de comunicare cu edilul-sef din Poiana Mare pentru ca acesta refuza in mod constant sa deschida finantarea din bugetul local. "Primarul nu vrea sa deschida finantarea pentru aceste lucrari, desi i-am spus ca suntem de acord sa faca el licitatia, dar sa semneze tot el contractele. El ar vrea sa faca licitatie, din comisie sa faca parte consilieri locali si viceprimarul, iar noi sa venim apoi sa semnam contractele pentru ca are firme pe care le agreeaza. Noi am facut demersuri pentru organizarea licitatiei, dar licitatia propriu-zisa nu am facut-o inca", a precizat administratorul financiar al Scolii nr. 1 din Poiana Mare si al celei din Tunarii Vechi, Constantin Caldararu. Administratorul a spus ca deja au fost incepute lucrarile pe cont propriu la una dintre scoli, iar banii i-au fost imputati din propriul buzunar.
Directoarea Gliga a primit sfaturi de la Inspectorat
Aceeasi situatie incerta este si la Liceul din Poiana Mare, a carui directoare, numita la sfarsitul lunii noiembrie in functie, a precizat ca a urmat instructiunile Inspectoratului Scolar Judetean Dolj atunci cand a demarat procedurile de licitatie. Lila Gliga a precizat ca, in cazul in care primaria nu ii va da banii dupa organizarea licitatiei, va stopa incheierea contractului pentru efectuarea lucrarilor cu firma castigatoare. "Eu am facut caietul de sarcini si ofertele, iar pe 15 decembrie avem licitatia propriu-zisa. Banii sunt la consiliul local si nu stiu daca se va deschide finantarea, insa noua ni s-a spus de la Inspectorat ca trebuie sa facem toate procedurile de licitatie. In cazul in care nu ni se dau banii, nu vom incheia contractul", a mentionat Lila Gliga.
CJ asigura consultanta
Daca in comuna nici nu poate fi vorba de vreun dialog intre gospodarul-sef Petre Simion si directorii de unitati scolare, la judet discutiile au avut loc numai cu primarul comunei, administrabilii nefiind la curent cu faptul ca primarul refuza sa organizeze licitatii. Constantin Dascalu, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, a precizat ca in mod legal, fara o hotarare de CL care sa transfere banii scolilor, doar primaria poate demara procedurile de licitatie. "Conform legii, cea care putea sa organizeze licitatia era primaria, in conditiile in care banii care au venit de la guvern sunt pentru Consiliul Local Poiana Mare. Daca primarul voia ca scolile sa faca licitatia, atunci trebuia sa treaca hotararea prin consiliul local prin care le transfera banii, altfel licitatiile organizate de scoli nu sunt legale pentru ca nu au sursa de bani. Cred ca este o lipsa de comunicare intre primar si directorii scolilor, insa noi nu ne putem implica, putem doar sa asiguram consultanta", a spus vicele Constantin Dascalu.