Primaria Craiova a pierdut prima batalie pentru casa de pe strada Imparatul Traian, vizavi de Jandarmerie, revendicata de un mostenitor al boierilor Viisoreanu. Victime colaterale sunt cele noua familii de chiriasi care se chinuiesc de ani buni sa cumpere camerele in care locuiesc.

Gazeta de Sud a relatat pe larg razboiul dintre Nicolae Viisoreanu, mostenitor al familiei Viisoreanu, si municipalitate. Miza - o casa impunatoare, situata in centrul Craiovei, pe care au pus ochii si samsarii imobiliari, infiltrati pe firul afacerii. Pe scurt, in anul 1997, trei persoane - Ion Nitu, Sofica Nitu si Alexandrina Niculescu - au cerut Primariei Craiova despagubiri pe Legea nr. 112/1995 pentru imobilul din strada Imparatul Traian nr. 31, sustinand ca sunt mostenitorii Mariei Petrescu si ai lui Radu Viisoreanu din celebra familie a Viisorenilor. Maria impreuna cu fratii ei, Ion si Radu, au detinut in cote egale casa si terenul din fata actualului sediu al Jandarmeriei. Ulterior, comunistii au confiscat casa in baza Decretului nr. 92/1950. Primaria Craiova le-a respins cererea fara sa stea prea mult pe ganduri, pe motiv ca imobilul nu putea fi restituit, deoarece fusese preluat fara titlu valabil. La fel a procedat si Comisia Judeteana de Aplicare a Legii nr. 112. Cei trei revendicatori au dat in judecata toate autoritatile care se pusesera de-a curmezisul dorintei lor si au cerut despagubiri banesti. Judecatoria Craiova le-a dat dreptate si, printr-o sentinta din 1998, a desfiintat hotararile Comisiei Judetene, pe care a obligat-o sa acorde despagubiri. Ciudat, Comisia Judeteana si primaria nu au mai facut recurs la decizia instantei, care a ramas definitiva si irevocabila. Asa ca, in anul 2000, cele trei persoane au primit fiecare aproximativ 16.000 de lei, iar dosarul parea inchis.

Surpriza Viisoreanu

Dupa un an, alt mostenitor, Nicolae Viisoreanu, a notificat primaria ca-si vrea casa inapoi. Initial a cerut un apartament din imobil, dar primaria i-a respins cererea. Viisoreanu a insistat, a adus documente suplimentare si a cerut ulterior sa-i fie retrocedata intreaga casa. Si aceasta solicitare i-a fost respinsa, moment in care acesta a dat primaria in judecata si a pierdut. Viisoreanu a avut insa castig de cauza la Curtea de Apel Craiova, care a casat sentinta Tribunalului Dolj, pe care l-a obligat sa rejudece cauza. Satul de procese si tentat de banii samsarilor imobiliari, Viisoreanu si-a vandut drepturile succesorale pentru suma de 200.000 de lei unui anume George Mircea Dumitrescu din Craiova, prin intermediul avocatului Bogdan Popescu, cunoscut pentru implicarea sa in procesele prin care halci masive de teren din proprietatea orasului au trecut in posesia unor afaceristi controversati.

Si cu banii dati, si cu casa luata

In ciuda sigurantei pe care reprezentantii primariei o afisau inainte de pronuntarea sentintei, Tribunalul Dolj a uimit pe toata lumea, dand castig de cauza lui Nicolae Viisoreanu. "Daca va castiga, Nicolae Viisoreanu poate primi cel mult apartamentul pe care l-a cerut initial. Cererea pentru retrocedarea intregii case, pe care a facut-o in 2003, este tardiva. Potrivit Legii nr. 10/2001, termenul-limita de depunere a notificarilor a fost pana pe 14 februarie 2002. Dupa aceasta data, cererile nu mai sunt valabile. Chiar daca vor spune ca solicitarea de retrocedare a intregii case este o completare la notificarea initiala, nu este adevarat. Este alta notificare. Completare inseamna sa depui documente in plus, gen certificate de mostenitor", spuneau acum mai bine de o luna reprezentantii primariei. Pe 18 martie, instanta a decretat sec: "Admite contestatia formulata de Viisoreanu Nicolae (...) Anuleaza Dispozitia nr. 6294/08.07.2003 emisa de primarul Municipiului Craiova. Constata calitatea de persoana indreptatita si dispune restituirea in natura a imobilului din str. Imparatul Traian (Siloz) nr. 57, fosta Stalingrad, nr. 125, Dolj ce a facut obiectul notificarii 2431/N/2001, constructie si teren aferent, identificate conform rapoartelor de expertiza (...). Cu drept de apel in 15 zile de la comunicare", se arata in sentinta Tribunalului Dolj. Desi inca nu a venit motivarea hotararii, instanta pare sa fi incurcat numarul cadastral al imobilului. Casa revendicata se afla la numarul 31, si nu la 57. Ceea ce a surprins primaria a fost lipsa oricarei precizari referitoare la returnarea despagubirilor platite celor trei persoane care au revendicat-o initial. Asa cum a fost data sentinta, casa de pe Imparatul Traian a fost retrocedata in natura dupa ce anterior, pentru ea, se primisera si despagubiri banesti. In aceasta situatie, Nicolae Viisoreanu ar fi trebuit obligat la plata banilor, pentru ca primaria nu mai poate recupera nici un ban din cei 16.000 de lei de la cei trei beneficiari, deoarece a trecut perioada de trei ani in care putea face asta. Cat despre chiriasi, acestia pot sta linistiti. Pana la terminarea efectiva a procesului, in cazul in care primaria face apel, nu pot fi evacuati din casa. Chiar daca primaria pierde definitiv si irevocabil, legea il obliga pe Nicolae Viisoreanu sa le incheie contracte pe cinci ani de la data la care devine proprietar.