In perioada postdecembrista, in Romania au fost 7 legislaturi (ultima, inceputa in decembrie 2012, in curs de desfasurare). Romania a avut in aceasta perioada trei presedinti:
• Ion Iliescu (intre 1990-1996 si decembrie 2001 - decembrie 2004).
• Emil Constantinescu (intre decembrie 1996- decembrie 2000).
• Traian Basescu (intre decembrie 2004 - decembrie 2014).
In perioada cand au indeplinit mandatul de presedinte, acestia au retrimis Parlamentului spre reexaminare un numar total de 127 de legi (Ion Iliescu - 39, Emil Constantinescu - 8, Traian Basescu - 78). Spre edificare, iata tabelul cu reexaminarile in perioada 1990 - 2014, pe legislaturi si pe mandate de presedinti, din care rezulta ca Traian Basescu a retrimis la reexaminare un numar dublu de legi fata de Ion Iliescu si de aproape zece ori mare decat Emil Constantinescu! Daca luam in calcul si sesizarile de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala rezulta ca un numar de 211 legi au fost intoarse din drum in ultimii 9 ani ai mandatului lui Traian Basescu (fata de un total de 104 in mandatele celor doi predecesori ai sai), incarcand excesiv agenda celor doua Camere ale Parlamentului. Practic, Traian Basescu a exploatat la maximum o manevra cvasilegala prin care a franat activitatea legislativului.
Cat priveste numarul mare de contestatii la Curtea Constitutionala soldate cu decizii de neconstitutionalitate, aceasta demonstreaza ca Traian Basescu a reusit sa reduca (si) CCR la rangul de vioara in orchestra puterii sale.