HotNews informeaza: Fostul primar, liberalul Cristian Anghel, condamnat la inchisoare in 2010, eliberat conditionat in 2011.
Alegerea unui nou primar pentru municipiul Baia Mare survine dupa ce anul trecut fostul primar, liberalul Cristian Anghel, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani si sase luni de inchisoare pentru neglijenta in serviciu, iar ulterior a fost eliberat pentru buna purtare pe timpul efectuarii condamnarii.
Potrivit emaramures.ro, Anghel a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in forma calificata. Dosarul a fost trimis instantei in anul 2006, procurorii propunand condamnarea acestuia la 15 ani de inchisoare, si s-a judecat la Tribunalul Maramures, care a dat un verdict favorabil alesului baimarean. Acesta a fost atacat insa de DNA, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj.
Procurorii anticoruptie i-au imputat edilului un prejudiciu de aproximativ 400.000 euro dupa ce Consiliul Local Baia Mare a aprobat achizitionarea unui bloc la pretul de 544.500 euro de la o asociatie familiala. Aceasta din urma cumparase imobilul cu putin timp inainte de a se face tranzactia cu municipalitatea, cu numai 150.000 euro. Proprietarul initial al cladirii sustine ca, inainte de a o vinde asociatiei familiale, trimisese o oferta Primariei Baia Mare, dar nu a primit niciun raspuns.
In aprilie 2010, Cristian Anghel a depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) impotriva statului roman, sustinand ca nu a avut un proces echitabil in cauza in care a fost judecat si condamnat, la Curtea de Apel Cluj.
In ianuarie 2011, Cristian Anghel a fost eliberat conditionat de catre magistratii Judecatoriei Baia Mare dupa ce a executat mai mult de o treime din pedeapsa. DNA a formulat o cerere de stramutare a dosarului privind eliberarea conditionata a lui Cristian Anghel, insa magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins cererea la inceputul lunii aprilie. (Sursa)

Potrivit emaramures.ro, Cristian Anghel este unul dintre cei mai longevivi primari din Romania, de la 1 mai 1993 conducand neintrerupt administratia locala din Baia Mare. Cu exceptia primului mandat, cand a candidat ca independent, desi era liberal, acesta a fost tot timpul reprezentantul PNL. De altfel, Cristian Anghel a detinut functia de vicepresedinte al PNL in mandatul de un an al lui Crin Antonescu la sefia PNL, apoi a fost membru al BPC si presedintele filialei Maramures a partidului. In 17 martie 2010, Cristian Anghel a demisionat din PNL, in aceeasi zi fiind incarcerat. Ulterior, mandatul sau de primar a incetat de drept.

Crin Antonescu l-ar reprimi "bucuros" pe Cristian Anghel in PNL

Intr-un interviu acordat in luna martie 2011 pentru Agerpres, liderul PNL Crin Antonescu a declarat ca ar fi bucuros daca Cristian Anghel ar dori sa reintre in partidul sau si ca l-ar coopta "fara doar si poate" in echipa sa daca va candida din nou la presedintia partidului.
"L-am si intalnit pe Cristi Anghel, cu multa placere de altfel. Este un om pe care il apreciez in mod deosebit pentru activitatea sa in administratie, pentru tinuta sa civica, intelectuala. N-am facut foarte multe comentarii in fata unei sentinte, chiar daca ea mi s-a parut nedreapta, pentru ca era sentinta unei instante si sentinta unei instante este altceva decat masura de arestare preventiva sau alte giumbuslucuri care se petrec prin viata politico-juridica din Romania. Am avut, cred, si eu si PNL, in ciuda aprecierii si solidaritatii cu Cristi Anghel, o atitudine cat se poate de corecta in aceasta privinta. Daca domnul Anghel doreste sa-si reactiveze conditia de membru al PNL, eu nu sunt decat bucuros si asa cum am fost inainte onorat sa fiu coleg cu Cristi Anghel, as fi si de acum incolo", a spus Antonescu.
Cristian Anghel a facut parte din echipa lui Crin Antonescu la Congresul Extraordinar al PNL din martie 2010, fiind ales membru al Biroului Politic Central (BPC) al partidului. Ulterior, el si-a dat demisia din toate functiile detinute si din calitatea de membru PNL, dupa ce a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru coruptie si abuz in serviciu. El a stat insa numai zece luni dupa gratii, fiindeliberat conditionat la inceputul anului 2011.