Fostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, a fost arestat de PNA in cursul lunii aprilie 2003 pentru mai multe infractiuni de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice. in cursul lunii octombrie 2003, Anderco a fost trimis in judecata de PNA pentru o parte din infractiunile retinute in sarcina sa, procesul derulindu-se la Tribunalul Alba Iulia. Pentru o parte din infractiuni s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor. in cursul lunii iulie 2004, Anderco a fost pus in libertate din motive de procedura, nu de nevinovatie, procesul de la Alba Iulia continuind. in toamna anului trecut PNA a trimis Inspectoratului Judetean Satu Mare un numar de cinci dosare privind pe ex - primarul Anderco pentru continuarea cercetarilor.

in ultimele luni, fostul primar Horea Anderco a fost vazut frecvent la sediile unor firme pe care le-a favorizat si de care a beneficiat din plin: SC FLORISAL SA, SC ALFAROM SA si SC SAMCIF SA. Unii spun ca fostul edil sef le-ar conduce in continuare din umbra si ar beneficia de "onorarii” si "dividende” corespunzatoare. Dupa cum rezulta si din ancheta PNA, firma de suflet si de buzunar a fostului primar a fost SC FLORISAL SA, care se ocupa cu salubrizarea si cu spatiile verzi ale municipiului Satu Mare. in timpul mandatelor sale de primar, Anderco a reusit "performanta” de a aduce aceasta firma de la o rata a profitului de 1% in 1996 la o rata de 25 - 30% in 2001 respectiv 2002. Aceasta profitabilizare nu se datoreaza insa unor idei geniale sau unui management exceptional, ci alocarii a zeci de miliarde anual (25 de miliarde in 2001, 31 miliarde in 2002) de la bugetul local, adica din banii tuturor contribuabililor satmareni. Ancheta a stabilit ca din profiturile umflate a beneficiat si Anderco de miliarde de lei.

Cu toate acestea, Consiliul Local Satu Mare a alocat zeci de miliarde de lei SC Florisal SA si dupa arestarea fostului primar Horea Anderco si a directorului general Alexandru Iuoras. in 2004 au fost alocate acestei firme 22 de miliarde de lei. Anderco a negat in cursul anchetei si la proces ca ar fi actionar la Florisal. Recent, respectiv in data de 18 februarie a.c., in cursul unui proces de calomnie prin presa cu Gazeta de Nord - Vest aflat pe rolul Judecatoriei Sfintu Gheorghe, Anderco a recunoscut ca dupa privatizarea Florisal in 1999 a cumparat un pachet de 10% din actiunile firmei. Tot recent, presa centrala si locala a publicat un autodenunt scris de Horea Anderco in timpul arestului, in care recunoaste ca in 2003 a adunat 120.000 de euro pentru a-i oferi conducerii centrale a PNA ca sa scape de arestare, din care a solicitat si a primit 40.000 de dolari de la reprezentantii Florisal. in aceste zile, SC Florisal SA a solicitat Consiliului Local prin directorul general Iuoras aprobarea majorarii tarifelor pentru salubritate si spatii verzi. Pentru edificarea opiniei publice si luminarea consilierilor locali, publicam astazi declaratia data la PNA, in data de 28 august 2003, de catre directorul tehnic Vasile Tatar de la Florisal, din care rezulta cum a praduit fostul primar Anderco aceasta firma cu concursul directorului general Iuoras (care detine scriptic 38,11% din actiuni). Asteptam sa vedem daca alesii nostri locali vor mai umfla buzunarele lui Anderco si Iuoras, care, acum este evident, au detinut si detin controlul asupra SC Florisal. Daca o fac inseamna ca sint buni sau de puscarie sau de casa de nebuni.