ImpactNews informeaza ca PSD va ceda deputati pentru ca PC sa aiba grup parlamentar propriu la Camera Deputatilor.
Infiintarea, cu cantec, a grupului UNPR in Camera Deputatilor, si, posibil, pe viitor si la Senat, va insemna accederea acestui partid in conducerile celor doua camere legislative si rescrierea raportului de forte in favoarea Puterii. Solutia cu care a venit PSD pentru pastrarea controlului in BP-urile Parlamentului este disperata: PC va fi ajutat sa-si constituie propriul grup parlamentar, in ultima instanta chiar si prin migrarea unor deputati PSD, sustin surse parlamentare.
Liderul PC, Daniel Constantin a anuntat luni ca partidul sau va incerca, pana in primavara anului viitor, sa constitue la Camera un grup parlamentar propriu prin racolarea unor deputati nemultumiti de la PDL si UNPR.
El a sustinut ca PC incearca sa finalizeze in acesta saptamana si saptamana viitoare discutiile cu anumiti parlamentari din PDL si independenti - UNPR si se gandeste chiar in aceasta perspectiva, la fortarea constituirii unui grup parlamentar propriu ca raspuns la "fortarea PDL de modificare a regulamentului Camerei Deputatilor astfel incat sa-si nominalizeze inca un reprezentant in Birourile Permanente".
Daniel Constantin a sublinat ca PC va prezenta in perioada urmatoare deputatii si senatorii care vor parasi barca puterii, tot cei in cauza fiind de la PDL si de la UNPR. "Nu pot sa va spun acum numarul. Noi suntem in discutii cu cativa parlamentari in special din Camera Deputatilor", a precizat liderul PC.
Presedintele PC a mai aratat ca a discutat si cu PSD, partenerul de alianta, aceasta intentie a PC de a-si forma propriul grup parlamentar.
Surse parlamentare sustin insa ca sansele ca PC sa racoleze parlamentari din zona Puterii sunt foarte mici, deoarece acest partid nu are potentialul electoral sa le garanteze migratorilor certitudinea obtinerii unor noi mandate parlamentare la viitoarele alegeri.
In acest moment, in aceasta sesiune legislativa, PSD, PNL si PC detin o majoritate de un vot in cadrul Biroului Permanent al Camere Deputatilor cu 7 voturi la 6. Ori, cine controleaza majoritatea in conducerea acestui for legislativ controleaza si traseul legislativ al proiectelor de lege cu miza majora.
Biroul Permanent decide calendarul noilor initiative legislative prmite de la parlamentari sau dinspre Guvern si poate tergiversa sau "ingropa" proiecte de lege esentiale pentru o tabara politica sau alta.
Recunoasterea deputatilor UNPR ca grup parlamentar independent face ca acest raport de forte sa se rastoarne din iarna in favoarea reprezentantilor Puterii. BP al Camerei este compus din presedinte, patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori. Ca grup parlamentar, UNPR va avea dreptul, incepand cu sesiunea parlamentara din ianuarie 2011, la sefia unor comisii parlamentare permanente si la un loc in Biroul Permanent, ceea ce va face ca raportul de 7 la 6 in favoarea PSD si PNL sa se inverseze.
Potrivit surselor citate, PSD nu a gasit alta solutie pentru a preveni aceasta stare de lucruri decat sa umfle artificial PC. "Daca nu vor reusi sa atraga suficienti oameni de la PDL si UNPR, PSD va fi silit sa se dispenseze de proprii parlamentari" ne-a declarat sub imperiul anonimatului, un parlamentar social-democrat, nemultumit de strategia discutata deja in Kisseleff.
In prezent, in ciuda masivului suport media de care dispune, PC nu are decat patru parlamentari, alesi pe listele PSD: un senator, Dan Voiculescu si trei deputati - Sergiu Andon, Bogdan Ciuca si Florea Damian.
Pentru a exista conditiile crearii propriului grup parlamentar si a avea dreptul la omul lor in BP al Camerei Deputatilor, conservatorii ar trebui sa racoleze cel putin inca 7 deputati. Si nici acest lucru nu le garanteaza eventualul succes al constituirii lor ca grup de sine statator, in conditiile in care majoritatea in plen este detinuta de actuala Putere.
Mai mult, conform art. 12, aliniatul 1 din Regulamentul Camerei, "grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputatilor. Ele se pot constitui din cel putin 10 deputati care au candidat in alegeri pe listele aceluiasi partid politic, ale aceleiasi formatiuni politice, aliante politice sau aliante electorale".
Nici posibilitatea constituirii grupului PC ca unul independent nu este posibila. Noua modificare impusa de deputatii PDL, UDMR si UNPR in Regulamentul Camerei ofera acest drept sub forma de monopol numai oamenilor lui Oprea.