Cei 33 de europarlamentari romani, alesi in urma scrutinului din 7 iunie, si-au primit, joi, certificatele, in cadrul unei ceremonii organizate la sediul Biroului Electoral Central.
La festivitate au luat parte premierul Emil Boc, presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, liderii partidelor politice, dar si presedintele Romaniei.
Dupa inmanarea certificatelor de europarlamentari, Traian Basescu a sustinut un scurt discurs in care a vorbit despre responsabilitatile care le revin alesilor: "Vreau sa ii felicit pe castigatori. Oricat de mari ar fi campaniile de presa, oricat de mari ar fi incercarile de a ne scuza rezultatul electoral, dumneavoastra reprezentati vointa poporului roman, a celor care au venit la vot. Aveti misiunea extraordinara de a fi parlamentari pentru 500 de milioane de europeni si in acelasi timp de a va corela pentru ca deciziile Parlamentului sa nu fie in defavoarea Romaniei, iar corelarea trebuie sa functioneze, indiferent de grupul parlamentar din care faceti parte. Sunteti primii europarlamentari care veti avea un mandat intreg, si mai ales un mandat care, dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, va implica mult mai multa responsabilitate a Parlamentului European decat pana acum.
Parlamentul European devine partener al Consiliului European, devine participant la decizie. Codecizia va fi modul de lucru al Uniunii Europene, o codecizie impartita intre sefii de stat si de guvern, pe de o parte, si pe de alta parte, de Parlament. Am convingerea ca nu toti sunteti la fel, dar toti sunteti romani, parlamentari romani, trimisi acolo de poporul roman".
La un moment dat, presedintele a facut o pauza pentru a-l "mustra" pe unul dintre proaspetii eurodeputati, Corneliu Vadim Tudor, care facea haz ca si europarlamentarul udemerist Sogor Csaba fusese inclus de Basescu in discurs printre romani. "Domnule Vadim, va evacuez!", l-a avertizat, razand, seful statului pe liderul Partidului Romania Mare."Nu, nu. Spuneam ca si Sogor Csaba este europarlamentar roman", a replicat Vadim Tudor.
Apoi, Traian Basescu si-a continuat discursul:"Cu certitudine, veti fi pusi in fata unor dificultati, dificultati generate chiar de interesele Romaniei in raport cu propunerile generale. Am convingerea ca impreuna, toti cei 33 de europarlamentari, veti reusi sa negociati o pozitie a Parlamentului care sa fie intotdeauna si in favoarea Romaniei. Familiile politice din care faceti parte sunt toate, indiferent de aprecierile presei sau ale observatorilor, spuneam grupurile parlamentare, sunt toate rezultatul vointei popoarelor celor 27 de state europene.Am convingerea ca votul oricarui cetatean european trebuie respectat. Ca atare, cred ca ar fi potrivit ca europarlamentarii romani sa reuseasca sa aiba bune relatii cu toate grupurile din Parlamentul European. Inchei exprimandu-mi speranta ca vom reusi sa nu politizam excesiv comportamentul europarlamentarilor din Romania, iar pozitiile europarlamentarilor romani vor fi corelate cu Parlamentul national, cu Guvernul, cu Presedintia, in asa fel incat buna informare a europarlamentarilor sa le permita adoptarea unor pozitii, constant si consecvent, in favoarea statului roman, atat cat acest lucru este posibil. Vreau sa stiti de la mine un lucru. Adesea veti auzi comentarii, si au fost acele celebre comentarii legate de reducerea numarului de parlamentari pentru Romania si se dadea responsabilitate unor membri ai Parlamentului European trimisi de Romania. Vreau sa stiti de pe acum ca niciodata nu veti reusi sa adoptati solutiile care convin 100 suta la suta Romaniei. in Parlamentul European intotdeauna trebuie gasita solutia care multumeste toate cele 27 de state.
Dar obligatia dumneavoastra este sa negociati intre grupurile parlamentare, chiar daca sunteti in grupuri parlamentare diferite. Va asigur ca va stau la dispozitie oricand doriti sa cunoasteti o pozitie a Romaniei pe o problema legata de activitatea Comisiei Europene, va stam la dispozitie cu documentatie si cu informatie, doar sa doriti sa o accesati. Va felicit inca o data, felicit inca o data Biroul Eelectoral Central si va doresc mult succes. Succes!".
Ceremonia de inmanare a certificatelor de europarlamentar, organizata de BEC, a prilejuit un alt schimb de replici intre seful statului si presedintele PRM, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor. Acesta i-a spus lui Basescu ca il va face premier cand va ajunge la Cotroceni". Basescu a ciocnit o cupa de sampanie cu cei prezenti, prilej pentru liderul PRM sa comenteze gusturile prezidentiale in materie: "Pai sampanie ii trebuie lui? Trebuie ceva sa se dreaga".
Cand s-a apropiat Traian Basescu, Corneliu Vadim Tudor i-a spus: "Astept sa ma evacuati, dar la Cotroceni", la care seful statului a raspuns: "Te evacuez, maestre, te evacuez pana la urma".
Traian Basescu s-a intors si s-a indepartat, fara a ciocni cupa de sampanie cu cei doi europarlamentari "crestini patrioti", Vadim Tudor si George Becali.
Intrebat, dupa plecarea presedintelui de la eveniment, ce discutie a purtat cu Basescu dupa ce a primit certificatul de europarlamentar, Vadim Tudor a raspuns ca i-a propus sefului statului sa ingroape "securea razboiului", la care acesta s-a aratat a fi de a acord, insa a tinut sa ii aminteasca liderului PRM cate "rautati" a incasat din publicatia Romania Mare. "Eu i-am raspuns ca il pun premier cand voi fi presedinte. Ce putea el sa raspunda la asa ceva?", aratat Corneliu Vadim Tudor.
Dupa aceasta replica, seful statului a renuntat sa mai dea noroc cu Vadim Tudor si colegul sau de Parlament European, George Becali. Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au plecat imediat dupa incheierea ceremoniei, fara a mai sta la discutii cu proaspetii europarlamentari.