In conflictul cu Geoana, PD-L si-a aratat prostia, mentalitatea meschina, degringolada, debandada, lipsa de viziune strategica, dispretul fata de interesul public.
Evenimentul Zilei publica, sub semnatura lui Mircea Marian, articolul: "De ce-a batut Geoana PD-L-ul", pe care il puteti citi in continuare.
'Cine s-ar fi asteptat ca Mircea Geoana sa obtina tocmai acum prima sa victorie asupra oamenilor lui Traian Basescu? Geoana n-a mai batut pe nimeni din primavara lui 2005, cand l-a lasat pe Ion Iliescu fara presedintia PSD. Dar senatorii PD-L care s-au napustit - prosteste, fara niciun plan - asupra presedintelui Senatului si-au rupt dintii, dupa vreo doua saptamani de asalturi sterile.
Nimic nu oglindeste mai bine debandada conducerii centrale a PD-L decat aceasta tentativa de a-l asigura pe Basescu ca nu are in spate un "Nr. 2" care sa planuiasca o noua suspendare a sefului statului. Interesant este ca au fost persoane in PD-L care au spus de la bun inceput ca senatorii partidului au plecat "caine surd la vanatoare", dupa cum se spune.
Raluca Turcan, care nu are vocatia de franctiror al lui Cristian Preda, a scris pe blogul ei ca decizia a fost luata "pe picior". Si liderii UDMR - care, corecti fata de partenerii lor, au sustinut demersul senatorilor democrat-liberali - s-au plans ca nu exista nicio viziune strategica.
Dar, in pofida avertismentelor, Biroul Permanent National al PD-L a decis sa continue actiunea de inlaturare al lui Geoana. Si, cum s-a terminat totul? PD-L s-a retras schelalaind, anuntand ca asteapta ca Geoana sa sesizeze Curtea Constitutionala. O sa astepte mult si bine.
Nu vreau sa-i fac apologia marelui strateg si politician Mircea Geoana. In privinta sa, ramane cum am stabilit.
Dar impresia mea este ca majoritatea liderilor PD-L nu mai sunt in stare sa se concentreze deloc pe jocul politic si de imagine. Ca sa nu mai vorbim despre interesul public, fiindca am irosi timpul.
In afara de Emil Boc si de vreo cativa parlamentari si europarlamentari, conducatorii partidului nu se mai gandesc decat cum sa-si decupeze o felie cat mai mare din tortul guvernarii.
Uitati-va la Elena Udrea: dupa ce ne promite niste sate "Potemkin", isi mai instaleaza niste prietene si partenere de afaceri in structurile aparatului de stat.
Sefa Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, sotia parapsihologului Aliodor Manolea, vine din sectorul 6, unde se afla colegiul lui Udrea. Directoarea Companiei Nationale de Investitii, Ana Maria Topoliceanu, a fost partenera de afaceri cu ministrul dezvoltarii regionale.
Cam asta fac si Videanu, Berceanu si Blaga. Berceanu, de exemplu, refuza sa respecte acordul cu UDMR si sa o schimbe pe protejata sa, Ruxandra Brutaru, de la conducerea TAROM, desi aceasta companie a inregistrat anul trecut pierderi de 21 de milioane de euro. Videanu a umplut structurile companiilor din energie cu prietenii din partid.
Blaga a uitat ca, inainte de a fi numit sef la Interne, a promis ca va face curatenie la DGIPI. Zilele trecute insa, directorul SRI, George Maior, a spus ca "spera" ca ancheta la UM 0962 sa se finalizeze, pentru ca "intereseaza intreaga comunitate de informatii".
Rareori am vazut un director de serviciu secret vorbind atat de transant despre mizeria - pe care noul regim o mentine si, foarte probabil, o face cu interes - de la Directia de Informatii a Internelor.
Lupta senatorilor PD-L, si implicit a lui Traian Basescu, cu Mircea Geoana ii priveste. Un obisnuit joc pentru putere, fara legatura cu interesul public. Dar, repet, ma ingrijoreaza degringolada si lipsa de viziune a celor care ne conduc. E foarte bine ca guvernul face un efort sa respecte acordul cu FMI. Dar nu este suficient pentru a face reforma.
Romania chiar are nevoie de o noua Constitutie, printre altele. Conflictul stupid cu Geoana arata insa ca PD-L nu poate si nu vrea sa negocieze un acord prin care doua treimi din parlament sa voteze schimbarea legii fundamentale. Nu modificarea Constitutiei pare a fi ceea ce vrea PD-L, ci un balci din care sa reiasa ca cei din PSD si PNL se opun vointei poporului. Meschina mentalitate, proasta perspectiva pentru Romania.'