Un functionar public al Primariei Amarastii de Sus, care este in acelasi timp si consilier local in comuna Dobrotesti, s-a strecurat timp de doi ani printre legi si a refuzat sa renunte la una dintre functii. In tot acest timp, primarii, prefectul si subprefectul si-au pasat de la unul la altul raspunderea pentru rezolvarea problemei incompatibilitatii functionarului.
Consilierul local PSD din comuna Dobrotesti, Ion Boruz, a incasat lunar, timp de doi ani, atat salariul de functionar public de la Primaria Amarastii de Sus, cat si indemnizatia de consilier local din comuna vecina. Fuga consilierului dupa doi iepuri pare sa fi ajuns la final pentru ca atat Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), cat si Prefectura Dolj au constatat incompatibilitatea, iar functionarul public Ion Boruz trebuie sa fie suspendat pe perioada desfasurarii mandatului de consilier local. Dumitru Dinca, primarul comunei Dobrotesti, a declarat ca i-a cerut in repetate randuri consilierului local sa aleaga intre cele doua functii si ca inca din 2004 a sesizat Prefectura Dolj cu privire la acest caz de incompatibilitate. "Noi i-am spus de prima data, dar el a refuzat sa isi dea demisia si a vrut sa fie si consilier, si functionar public. Atunci am sesizat si prefectura, dar tocmai acum am primit un raspuns. Intre timp am facut adrese si la ANFP, care a constatat incompatibilitatea si a cerut suspendarea raportului de serviciu al functionarului public", a spus primarul.
Cazul trebuia rezolvat de subprefectul Ciobotea
Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a recunoscut ca primarul din Dobrotesti a sesizat prefectura in acest caz de incompatibilitate si a declarat ca de aceasta problema trebuia sa se ocupe subprefectul demis, Ionel Ciobotea.
"Stiu ca primarul din Dobrotesti s-a sesizat in legatura cu acest caz, dar domnul Ciobotea trebuia sa se ocupe de aceasta problema. Cum dansul nu a rezolvat-o, am trimis celor doi primari o adresa prin care le comunicam ca am constatat incompatibilitatea si am cerut primarului comunei Amarastii de Sus sa ia masuri, conform legii. Totodata, am sesizat si Curtea de Conturi, pentru a vedea cum s-a cheltuit banul public la Primaria Amarastii de Sus", a explicat prefectul Giugea. Subprefectul Ciobotea nu-si aminteste de vreo sesizare primita in 2004 de la Primaria Dobrotesti si arunca pisica in biroul sefului sau, prefectul Giugea.
"Nu-mi aduc aminte sa fi primit o asemenea sesizare in 2004. Eu zilele trecute am vazut-o si am aflat de acest caz. Poate a stat in tot acest timp la prefect in birou", a acuzat Ciobotea.
Curtea de Conturi trebuie sa controleze Primaria Amarastii de Sus
Tot in acuze, dar de aceasta data politice, se lanseaza si primarul comunei Amarastii de Sus, Dumitru Diaconu. Acesta invoca in apararea functionarului sau pasaje din Legea nr. 161/2003 privind asigurarea transparentei in exercitarea functiilor publice si refuza sa il suspende pe Boruz.
"Este o presiune politica a prefectului Giugea. Nu zice nicaieri in lege ca eu trebuie sa il suspend si daca prefectul constata incompatibilitatea sa il destituie el! Din punctul meu de vedere nu este nici o incompatibilitate, pentru ca el este consilier local in alta primarie, nu in aceea unde isi desfasoara activitatea", a spus primarul. La solicitarea prefectului, Curtea de Conturi Dolj a facut o documentatie, dar nu a efectuat inca un control la Primaria Amarastii de Sus, aceasta nefiind pe lista unitatilor care trebuie controlate in acest an. "Am facut o documentatie si trebuie sa solicit Curtii de Conturi Bucuresti acordul pentru a efectua un control ca sa vedem daca au fost sume de bani platite ilegal, pentru ca unitatea nu este prevazuta pe lista controalelor pe care trebuie sa le facem in acest an", a precizat Ion Sorop, directorul Curtii de Conturi Dolj.