Cristian Tudor Popescu publica in Gandul un articol cu titlul "Presedinte-jucator, sarlatan-comentator", pe care il puteti citi in continuare.
'"S -a gresit". Aceasta era formula rituala in sedinta de partid cand un mare stab comunist facea una prea de tot groasa, care nu mai putea fi musamalizata. Nimeni din sala nu intreba cine a gresit, unde, cand, cum, de ce, caci risca sa i se demonstreze pe loc ca el e cel care a gresit si sa traga consecintele. T. Basescu e si mai tare. El zice: "Romanii sunt pacaliti, inselati" in chiar clipa in care el, Basescu, insala inca o data populatia. Este singurul sarlatan politic pe care il cunosc capabil sa si comenteze in timp ce opereaza.
Taman cand seful FMI anunta ca Romania e pe buza falimentului, dl presedinte ne spune ca nu muncim bine, de aia nu traim bine. In cei 6 ani de cand fecundeaza Romania cu gandirea sa, dl Basescu n-a pomenit o data verbul a munci. In 2004, ca "Sa traiti bine!" era destul sa-l votam pe el si toata lumea urma sa capete cate o halca din hoiturile pesedistilor trasi in teapa, in frunte cu grasunul Adrian Nastase. Daca si cum munceau romanii, nu il preocupa pe dl presedinte si nici pe numitii romani. Care l-au aplaudat pe dl Basescu nu ca a condamnat nemunca, ci comunismul, o societate in care nu erau platiti pe masura muncii, convinsi ca in capitalism vor fi platiti fara sa mai munceasca ceva, deoarece urasc comunismul. Dl presedinte nu i-a contrazis pana acum, cand a constatat ca traim din specula.
In alegerile de anul trecut pe vremea asta, l-a auzit cineva spunand pe dl Basescu ca pentru a-ti lua salariul si pensia e nevoie de munca? A zis ceva de "fetele rujate, cu ochii bulbucati" care plang dupa banii nemunciti? Nicidecum, atunci candidatul Basescu asigura lumea ca daca ramane guvernul Boc la putere e garantata plata salariilor si pensiilor, altfel e pericol. Votati si incasati. Si o sa fie rost si de ceva carne ieftina de mogul.
Iar acum, cand Romania e un vas esuat intre coltii crizei, capitanul Basescu isi anunta echipajul, cu acelasi ranjet cu care le spunea "Iarna nu-i ca vara" celor aflati pe punctul de a muri inghetati, ca trebuie sa frece mai bine puntea. Ca de vina pentru apa care intra in sala motoarelor s-a descoperit ca nu sunt cei din cabina de comanda, nu e carmaciul, ci fochistii, matrozii, bucatarul, musul, care nu muncesc bine.
Cine a imprumutat bani cu lopata de la FMI si i-a folosit ca sa plateasca pensiile si salariile? Romanii? Nu, romanii doar i-au luat si tot ei, si copiii lor, ii vor da inapoi.
Romanii - pacaliti, inselati? Da, dar cu largul lor consimtamant.'