Cristian Tudor Popescu publica in Gandul articolul "Nu suntem in Congo", pe care il puteti citi in continuare.
'"Parc-am fi in Congo!" Politicieni din opozitie au reactionat astfel la declaratia prin care dl. Basescu hotara el ca decizia ICCJ privind ilegalitatea recalcularii pensiilor militarilor trebuie respectata de guvern, si asta in cadrul solemnitatii aducerii cumparaturilor in parcarea hipermarketului sau preferat. Viziunea domnilor opozanti mi se pare eronata: daca in Romania am fi intr-un fel de Congo, atunci membrii actualului guvern ar alerga acum pe dealurile impadurite ale subcarpatilor urmariti de insi cu macete, decisi sa le taie 25% din partea superioara a corpului executiv si s-o distribuie in niste pari. Or, viata a demonstrat ca asta nu se intampla. Guvernul Boc, intrucat nu e in stare si nici nu vrea sa lupte cu hotii de top, caci multi sunt chiar ai lui, se napusteste asupra cate unui grup social pe care il jefuieste pur si simplu ziua-n amiaza mare - asta se cheama reforma. Pana cand intervine Justitia si declara infractionala actiunea guvernului, militarii batrani, de pilda, cele mai proaspete victime, pot sa ajunga in ambulanta si sa crape de inima rea. Remarcabil mi se pare sangele rece cu care actualul executiv calca in picioare oameni si legi. Asemenea dispret fata de cetateni, vazuti ca o turma datoare sa se lase jupuita de vie fara sa cracneasca, nu-mi mai amintesc decat in anii a80.
In loc sa decreteze ranjind intr-o parcare ca dupa noapte vine zi si deci Justitia trebuie respectata, presedintele Basescu ar fi trebuit sa convoace o conferinta de presa, cum a facut-o de atatea ori de un an incoace, in care sa anunte ca va cere, daca nu arestarea (in 2004 cerea fara sa clipeasca arestarea pentru nimic a autorului softului electoral), atunci demisia guvernului infractor pentru a fi cercetat penal. Subsemnatul am inteles cu aceasta ocazie ca greseam intr-o privinta in legatura cu dl. Basescu, crezand ca pune pret doar pe uniforme si grade in raport cu civilii. In ultimele luni, d-sa a demonstrat ca nu da doi bani pe MAI sau Armata, adica tot atatia cati nu da pe simplii pensionari, pe profesori sau medici. Singurele structuri militarizate pentru care nu a avut decat laude sunt Serviciile. N-o sa mai uit de-acum ca Securitatea scuipa in cap Militia si Armata.
Nu stiu daca cetatenii Romaniei o duc azi mai rau decat pe vremea lui Ceausescu ca nivel de trai. Ce mi se pare insa superior in regimul Basescu este nivelul de umilire a oamenilor. M-a scos din sarite calificarea montajului de propaganda ceausista intitulat in fals "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" drept capodopera de catre critici tineri si sulfe intelectuale batrane. De cate ori am auzit in ultimii ani ca N. Ceausescu are 60 si nu stiu cat la suta, m-a cuprins o durere surda. Acum nu ma mai cuprinde, iar din sarite ma mai poate scoate doar ranjetul lui Basescu. Dupa mai rau de doua decenii de privit caninii si incisivii lui Iliescu si Basescu, parca mi se face dor de mutra impietrita si amenintatoare a lui Ceausescu. Macar atunci era pe fata.'