Gandul.info: O seara fara chef (Autor: Cristian Tudor Popescu)

Caderea guvernului Ungureanu nu este o victorie a USL, nu este o victorie a maselor populare si nu va insemna o schimbare dramatica de tipul ieri intunericul, azi lumina.
Basescu l-a desemnat pe Ponta pentru ca, in caz contrar, PDL renuntand sa mai propuna un premier, era acuzabil de iresponsabilitate, iar Ponta a acceptat desemnarea pentru ca, altfel, dupa ce tocmai facuse vorbire despre impuscarea membrilor actualei puteri, era acuzabil de lasitate.
USL si Victor Ponta nu vin la putere prin votul cetatenilor, ci ca urmare a unui troc ordinar, om la om, desfasurat in Parlament. Ii asteapta alegeri la toamna, deci principala lor preocupare nu va fi guvernarea corecta, ci pastrarea bunavointei alegatorilor, conservarea, daca nu sporirea, capitalului politic.
In cazul guvernelor rezultate din alegeri parlamentare, votantii acorda o perioada de gratie de cateva luni - "i-am votat, hai sa-i lasam sa lucreze si sa vedem ce fac". In cazul guvernului Ponta care se profileaza acum, gratia va fi aproape zero - cetatenii vor taxa activitatea executivului din prima saptamana.
In sfarsit, daca pana acum USL a crescut in sondaje exclusiv pe baza criticilor si imprecatiilor la adresa dezastruoaselor guvernari Boc si Ungureanu, acum se afla in mult mai dificila situatie de a dovedi constructiv ca sunt mai buni. Asta in cazul in care Ponta aduna o majoritate parlamentara mai solida decat cea manifestata la motiunea de cenzura.
La randul sau, PDL nu a suferit neaparat o catastrofa. Scoaterea din vizorul opiniei publice, unde prin detinerea guvernarii pierdea in fiecare zi puncte electorale, ajungand chiar sa starneasca ura oamenilor, prin aparitiile lui Boc, Udrea sau Anastase, poate fi un bun prilej pentru a se incerca o restructurare majora a partidului ancrasat, amanata de mai bine de un an incoace, care sa-l poata relansa pe termen lung. Sau, trecerea in opozitie poate fi folosita pentru manevre politicianiste disperate, pe termen scurt (de tinut minte ranjetul larg al lui T. Basescu atunci cand i-a cedat pupitrul lui Ponta) vizand recastigarea puterii pana la toamna.
Oricum, nu cred ca sunt motive de chef in aceasta seara pentru nimeni.