Gandul.info: Va place de Basescu? (Autor: Crostian Tudor Popescu)

La aceasta intrebare formulata usor incult se reduce documentul de acuzare a lui T. Basescu in vederea suspendarii. Din punct de vedere juridic, daca presedintele ar urma sa fie direct demis, fara referendum, actul USL ar fi insuficient pentru o astfel de sentinta. Lui Basescu i se pun in sarcina tot felul de declaratii pe care ni le amintim cu totii; pe baza lor poti sa-ti faci o parere despre politicianul, democratul si omul Basescu, dar strict juridic, chiar daca cineva declara ca a comis sau va comite o crima, aceasta nu e o dovada suficienta pentru condamnarea respectivului. In Justitie e nevoie de fapte.
Ca T. Basescu a condus in mod discretionar guvernele Boc si Ungureanu, asta s-a vazut si se datoreaza slugarniciei celor doi, dar presedintele nu a semnat vreun document peste guvern si premier care sa-l acuze efectiv. Slugarnicia nu e trecuta in Constitutie.
Taierea salariilor si pensiilor bugetarilor a fost anuntata, arogant, chiar dispretuitor, dar numai anuntata de T. Basescu, nu el a semnat hotararea de guvern.
Fiecare dintre capetele de acuzare este discutabil in acest mod. Ceea ce nu inseamna ca nu e necesar sa se ajunga la referendum. In situatia de fapt, coabitarea Basescu - USL se dovedeste un cosmar. Ar fi cea mai proasta continuare pentru Romania: scandal politic perpetuu, nesiguranta in ochii investitorilor, fragilitate economica, nonguvernare. USL a luat Curtii Constitutionale posibilitatea de a bloca suspendarea presedintelui, cu care o inzestrase, prevazator, PDL. Manevra sfidatoare, dupa alta manevra sfidatoare. Dar sa ne imaginam ce ar urma daca acum CCR ar impiedica referendumul - se poate ajunge la blocarea intregii societati romanesti.
Votul popular este singura solutie: daca Basescu pleaca, USL va trebui sa-si asume in totalitate, fara sa mai aiba vreo scuza, responsabilitatea conducerii tarii prin furtuna economica. Daca ramane, USL va fi silita sa faca acelasi lucru dar cu Traian Basescu la Cotroceni, caci asa va fi hotarat electoratul. Alegerea libera a poporului este institutia fundamentala a democratiei si garantul ei ultim.
Totusi, nu pot sa inchei fara o constatare pe care deceniile de cand ma uit la politica mi-au inchegat-o in minte - cand vezi pe cineva cum obtine puterea, gandeste-te ce va face cand va trebui s-o cedeze.