Presedintele Basescu a explicat ieri ca a decis sa accepte propunerea PD-L pentru postul de premier, Emil Boc, si sa nu mai prelungeasca discutiile cu partidele pe subiectul sefului executivului, deoarece Romania are nevoie urgenta de un guvern pentru a asigura primirea transelor de la FMI.

Seful statului a spus ca a constatat, in urma consultarilor avute miercuri la Palatul Cotroceni, ca unele partide nu au iesit inca din atmosfera de campanie, altele au probleme interne, explicand ca, in aceste conditii, s-a vazut nevoit sa adopte o solutie care poate asigura rezolvarea prioritatii zero a Romaniei, aceea de a avea un guvern. "Din acest motiv, am luat in considerare propunerea PD-L si am emis decretul de desemnare in functia de prim-ministru a domnului Emil Boc. Este un om dedicat serviciului public, un om care si-a facut datoria in serviciul public si ca parlamentar, si ca primar, si ca prim-ministru. Este un om al dialogului, un om care si-a asumat responsabilitatea implementarii unor solutii extrem de dificile, asa cum ele au rezultat din acordurile internationale de finantare pe care Romania le-a ratificat prin parlament, adica acordul de finantare cu UE, BM si FMI", a explicat Traian Basescu optiunea sa pentru premierul desemnat.
Presedintele a precizat ca a discutat ieri-dimineata cu Boc - care, de altfel, a parasit Palatul Cotroceni chiar inainte ca seful statului sa anunte public premierul desemnat - despre ministrii noului cabinet, care vor face parte si din CSAT, dar si despre calendarul formarii guvernului si adoptarii bugetului, astfel incat Romania sa isi acopere nevoia de finantare, primind transele de la FMI, UE si Banca Mondiala.
El a mai spus ca nu a avut discutii suplimentare cu partidele pe subiectul desemnarii premierului, deoarece exista o nevoie urgenta de a primi bani din finantarea externa. "Va asigur ca, in alte conditii, as fi prelungit perioada de tatonari si de discutii intre partide in vederea gasirii unei formule de guvernare mai ample. Nevoile de finantare insa nu ne permit nici un fel de intarziere. Ca atare, am avut azi o discutie cu premierul Emil Boc, l-am informat ca este, din punctul meu de vedere, solutia pentru formarea unui nou cabinet si i-am cerut acceptul pentru desemnare. In acelasi timp, am discutat acest program care a fost convenit in cursul zilei de ieri si definitivat aseara in discutiile cu Fondul. Sper ca parlamentul sa dea un raspuns pozitiv acestor urgente pe care le avem", a conchis seful statului.
"In primul rand, va trebui sa avem guvern in functiune pe 23 decembrie. Motivatia este ca acest guvern trebuie sa depuna bugetul la parlament pana la sfarsitul anului. Incepand cu 4 sau 5 ianuarie, parlamentul trebuie sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe 16 trebuie sa avem bugetul aprobat", a mai explicat Traian Basescu conditiile necesare pentru ca Romania sa primeasca transele de la FMI in prima parte a lui februarie.

Boc: E nevoie rapid de un guvern stabil

Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat, dupa ce seful statului l-a desemnat sa formeze noul cabinet, ca este nevoie "rapid" de un guvern stabil, care va avea ca prioritati adoptarea bugetului, a Legii privind responsabilitatea fiscala, reformarea sistemului de pensii si punerea in aplicare a referendumului. "Sunt constient de responsabilitatea imensa ce vine impreuna cu acest mandat. Preiau acest mandat nu pentru a deveni mai popular, ci pentru a face ceea ce trebuie pentru Romania, pentru cele 22 de milioane de romani. Stiu ce avem de facut. In primul rand, avem nevoie rapid de un guvern care sa dea stabilitate tarii", a declarat Boc. Premierul desemnat a spus ca bugetul de stat trebuie asumat rapid de noul guvern si adoptat de parlament la inceputul lunii ianuarie, in cadrul unei sesiuni extraordinare. Boc a declarat ca anul 2010 va fi dificil, dar mai bun decat 2009 pentru ca economia Romaniei va inregistra o crestere. El a precizat ca trebuie puse in aplicare "imediat" masuri de sprijinire a mediului de afaceri, astfel incat sa fie mentinute locurile de munca. Alte prioritati sunt, potrivit acestuia, adoptarea Legii responsabilitatii fiscale, a Legii reformei sistemului de pensii si aplicarea rezultatului referendumului prin trecerea la un parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.
"Cred in parteneriatul institutional corect si in interes public cu presedintele Romaniei, cu Parlamentul Romaniei si cu celelalte autoritati ale statului roman. (...) Cred, de asemenea, in parteneriatul cu societatea civila, cu biserica si cu sindicatele", a conchis Boc.