Buimaciti de duritatea cu care presedintele Traian Basescu s-a adresat parlamentarilor, "opozitia" locala incearca sa riposteze. Timid, cu sabia celor 78% de voturi adunate de Basescu la referendum plutind amenintator deasupra viitorului lor politic.
Deputatul UDMR Bihor Lakatos Péter considera ca, in acest moment, cariera lui Traian Basescu a ajuns in punctul culminant. Totusi, in opinia lui, in discursul presedintelui a sesizat cateva schimbari datorate eventualei colaborari dintre PD si PSD. "Nu stiu daca cineva a sesizat, dar eu am constatat ca, in discursul sau, presedintele a spus o singura data oligarhie si niciodata sistem ticalosit. Practic, da unda verde PD sa negocieze cu PSD. Acum a uitat de sistemul ticalosit al PSD, de condamnarea comunismului, desi in 2004 el a recunoscut ca impreuna cu Nastase au fost comunisti. Nu a mai vorbit de baronii PSD sau de guzganul rozaliu. In lupta sa pentru putere si pentru inlaturarea dusmanului de moarte, Tariceanu, orice este permis, pana si intoarcerea cu 180 de grade. Toate aceste acuze la adresa PSD au fost sterse de el cu buretele, doar pentru putere", a declarat Lakatos.
Deputatul considera ca Basescu a recunoscut, practic, esecul consultarilor de la Cotroceni. "Motiunea va pica, pentru ca cei din PSD nu o vor vota. PSD trebuie sa se inteleaga cu PNL, iar daca o va face, la nivelul PD va fi mare tristete", a mai spus parlamentarul bihorean.
Nici liderul PSD Bihor nu vede posibila o colaborare a PSD cu PD. "In opinia mea, noi trebuie sa ramanem in opozitie si sa sustinem acest guvern, care sa includa in programul sau cateva puncte social-democrate", a mentionat Mihai Bar, care a spus ca partidul din care face parte este si va ramane cel mai puternic partid din Romania si nu va putea fi la dispozitia lui Basescu. Despre discursul presedintelui in fata parlamentarilor, Bar a spus ca "Traian Basescu este un om de la care nu ai ce astepta prea mult. Este vanitos, orgolios si un frustrat si se crede trimisul lui Dumnezeu pe pamant".
Deputatul PSD Claudiu Pop crede ca presedintele Basescu nu a tras invataminte prea multe din referendum, prezentandu-se in fata parlamentarilor fara solutii concrete. "El nu a dat nicio solutie concreta pentru rezolvarea crizei politice. De fapt, el, de cand este in viata politica, a creat doar dispute si si-a urmarit doar interesul", a incheiat parlamentarul bihorean.