Cateva asemanari izbitoare intre alegerile prezidentiale din 2004 si cele din 2009 prind din ce in mai mult contur pe spatiul mediatic romanesc. Parafrazand celebra zicere "Alte masti, aceeasi piesa", se poate spune ca aceleasi masti joaca intr-o alta piesa politica. Singura diferenta fiind ca, acum nu Adrian Nastase, ci chiar Traian Basescu este pus la stalpul infamiei. Culmea, uneori de aceiasi oameni.
Pro Democratia avertiza si in 2004 asupra tentativelor de frauda. Astfel, in data de 2 noiembrie 2004, cu aproximativ 3 saptamani inaintea zilei alegerilor, presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, atragea atentia, intr-o conferinta de presa, ca in alegerile care urmau sa aiba loc se va inregistra o frauda electorala de peste 3%. Cateva zile mai devreme, ONG-ul sau, Pro Democratia, avertizase ca nu va participa ca observator la alegeri daca guvernul Nastase nu elimina din legea electorala 4 prevederi care ar fi favorizat frauda la vot. Cinci ani mai tarziu, pe 29 octombrie 2009, la o distanta de aproximativ tot 3 saptamani inaintea alegerilor, acelasi Cristian Parvulescu lanseaza un avertisment privind posibilitatea fraudarii alegerilor. O evolutie a lucrurilor care pare, pur si simplu, trasa la indigo.
Daca mai adaugam la toate acestea faptul ca, aceasta acuzatie (a fraudarii alegerilor) a venit, si intr-un caz si intr-altul, din partea unor ONG-uri ale societatii civile, nu gresim foarte mult daca spunem ca asistam la punerea in aplicare a aceluiasi scenariu al alegerilor.
In 2004, Parvulescu era aplaudat de toata presa portocalie si de armata de sustinatori ai lui Basescu pentru curajul sau de infrunta regimul Nastase. Azi, oamenii lui Basescu il pun la zid pe Parvulescu pe motiv ca ar fi vandut politic.
In fapt, si atunci, ca si acum, Parvulescu era consecvent in a atrage atentia asupra unor nereguli. Ce s-a schimbat este doar puterea.
Dincolo de aceste aspecte, trebuie amintit aici ca, anume acuzatia fraudarii alegerilor i-a permis lui Traian Basescu sa-i smulga victoria lui Adrian Nastase in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2004. Felul foarte asemenator in care se deruleaza "fezandarea" acestei teme de campanie in momentul de fata ne determina sa credem ca in actualele alegeri vom avea parte de acelasi deznodamant ca si acum 5 ani.
Doar ca in 2009 cel infrant este Basescu.