AGERPRES informeaza: Cristian Parvulescu vede in 2012 "o ofensiva pentru scoaterea UDMR de la guvernare"

Analistul politic Cristian Parvulescu sustine ca 2012 va un an agitat din punct de vedere politic, in care se va incerca scoaterea UDMR de la guvernare, context in care ar putea fi posibila o apropiere intre majoritatea actuala si Uniunea Social Liberala.
El a mai sustinut ca in 2012 Uniunea Social Liberala va fi favorita, in timp ce Partidul Democrat Liberal va avea de pierdut din cauza situatiei economice. "In Romania exista alternativa politica - USL, de aceea este supusa unor atacuri permanente. Discutiile privind stabilitatea si rezistenta USL sunt invazii permanente tocmai pentru ca reprezinta in continuare o alternativa si in conditiile date nu vad cum USL nu ar putea fructifica aceasta pozitie decat daca face greseli fundamentale in campanie si comportament politic. Rational discutand, pentru ca nu suntem in zona astrologiei si a vrajitoriei, USL este favorita in 2012, dar daca regulile se schimba este foarte greu sa facem predictii", a declarat, joi, Cristian Parvulescu.
Analistul politic a indicat printre schimbarile in ceea ce priveste regulile: comasarea alegerilor, schimbarea sistemului electoral - catalogata "o forma de inginerie politica foarte sofisticata ce poate creste ponderea voturilor pentru partidele aflate la guvernare" -, reforma administrativa care va defavoriza in special PSD si reforma Constitutiei - "cireasa de pe tort". "In prima jumatate a anului va fi o ofensiva pe toate directiile pentru a obtine aceste reforme, inclusiv una care va viza scoaterea UDMR de la guvernare. Exista o probabilitate pe care nu o pot exprima in procente, dar cred ca este semnificativ ca UDMR sa iasa de la guvernare in momentul in care va exista o majoritate parlamentara fragila, dar posibila si fara UDMR. Daca acest lucru nu se va intampla, doua din reformele importante nu se vor realiza - reforma administrativa si reforma constitutionala. Şi in conditiile acestea am putea gandi la o apropiere intre majoritatea actuala si USL, dar care nu ar schimba in mod radical clasamentul, ci mai degraba ar micsora distantele", a spus Parvulescu.
El a aratat ca situatia politica din 2012 va tine cont de previziunile economice, care sunt sumbre. "Totul indica o situatie economica dificila. Aceasta situatie economica dificila la nivel european va duce in Europa la o serie de campanii electorale - anul 2012 va fi un an electoral in 50 de state din lume - care vor influenta disputele politice din Romania. (...) O situatie economica proasta nu poate decat sa afecteze si mai mult imaginea Guvernului si in special a partidului de guvernamant. Daca nimic nu se schimba, atunci sondajele actuale ar putea fi reconfirmate la urne, dar cum constatam din a doua jumatate a anului 2011 o incercare a partidelor de la guvernare de a schimba regulile joculului, asta ar putea ameliora mecanic scorul partidelor aflate la guvernare", a spus analistul politic.
Cristian Parvulescu a catalogat anul 2012 drept unul volatil si agitat. "Va fi un an foarte volatil din cauza riscurilor economice, este probabil ca populismul sa creasca, miscarile anti-sistem sa devina tot mai proeminente. Pe de alta parte, este si o mare sansa pentru democratie inclusiv in Romania, pentru ca o asemenea situatie va provoca oamenii sa reactioneze, ceea ce nu s-a intamplat in 2011, cand societatea romaneasca s-a retras in carapacea familiala si a incercat sa reziste consecintelor crizei. 2012 ar putea sa fie din punctul acesta de vedere diferit tocmai pentru ca sfidarile vor fi numeroase, dar si capcanele vor fi numeroase. Va fi un an foarte agitat din punct de vedere politic, chiar daca primele zile ale anului nu par sa anunte asa ceva", a adaugat el.