Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a recomandat prefectilor sa nu se implice in actiunile electorale premergatoare referendumului, ci numai in cele de natura administrativa, afirmand ca, in caz contrar, acestia risca sa isi piarda functiile.
Ca urmare a acuzatiilor prezentate de conservatori si social-democrati, referitoare la o posibila implicatie a prefectilor si functionarilor publici in campania electorala pentru referendum, ministrul MIRA, Cristian David, i-a atentionat pe acestia ca-si risca functiile daca se implica in jocul politic. "Am recomandat prefectilor sa nu se implice in niciun fel in activitati electorale care se vor desfasura in zilele urmatoare inaintea refendumului, in asa fel incat sa se preocupe doar de asigurarea in bune conditiuni a conditiilor pentru desfasurarea referendumului", a declarat ministrul David.
Recomandarea a fost facuta in in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, eveniment ce a constituit si prilejul unei informari a reprezentantiilor in teritoriu ai Guvernului in legatura cu organizarea si desfasurarea referendumului din 19 mai. Ministrul a mai precizat ca acesta recomandare era necesara in conditiile in care in ultima perioada au aparut "semnalari" cu privire la "eventuala implicare a aparatului Prefecturii, in anumite situatii la nivel de prefect, poate in alte situatii le nivel de subprefect" in anumite evenimente electorale.

Prefectii de Botosani si Ialomita, controlati de Guvern

Referindu-se la prefectii care sunt verificati in acest moment pentru suspiciuni de implicare in "activitati electorale", Cristian David a mentionat ca, pana in prezent, sunt desfasurate controale la Botosani si Ialomita.
Ministrul a adaugat ca prefectii care vor fi prinsi si dovediti ca s-au implicat in activitati electorale vor fi sanctionati, in functie de gravitatea faptei, sanctiunea putand ajunge pana la demiterea acestora, "prin etapa intermediara de suspendare". El a atras atentia si asupra sanctiunilor care se impun in cazul celor care sunt prinsi ca practica "turism electoral". In acest sens, ministrul a amintit ca a fost aprobata recent o hotarare de guvern prin care se va forma o baza de date in care vor fi trecuti toti votantii, pentru ca, ulterior, sa se poata identifica persoanele care au votat de mai multe ori. Ministrul Cristian David a mentionat ca pentru astfel de cazuri sanctiunile sunt de natura penala, mergandu-se pana la pedepse privative de libertate.